Намери приказка

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Символи: ЛЕБЕД






(Снимка: Личен архив на Принцесата)

Лебедът в живота ни може да бъде възприет като стрелка, сочеща към по-мечтателните дълбини и чувства на нашето същество. Също така получаваме усещане за баланс от лебеда, което означава, че той живее хармонично в три от четирите елемента – ходи сигурно по земята, може да се извиси високо във въздуха, плува във водата с величествена елегантност.
Символизмът на лебеда включва любов, грация, единство, чистота, красота, сънища, баланс, елегантност, партньорство, трансформация.
Лебедът носи послания за любов и връзки. Лебедите си намират партньори за години, понякога и за цял живот. Когато лебедът се плъзга по водата на нашето осъзнаване, може да бъде символ на любов и напомняне за благословията, която откриваме във връзките си.
Концепцията за партньорството е изразена в хиндуизма, където лебедът има ярки традиции като птицата Хамса. В Саундария Лахари (Вълните на красотата) два лебеда, Хам и Са, стават двойка, плуват из божествения ум и „живеят от меда на цъфтящия лотос на знанието”.
В келтските легенди лебедите и гъските са свързани с движението и слънцето. Като слънчева птица, лебедът представял изгряващата слава на новия ден, както и сбогуването със стария ден и залязващото слънце. Келтската богиня Бриджит също се асоциира с лебеда, тъй като имала равна на него грация. Келтските митове разказват, че когато обитателите на Отвъдното искали да влязат във физическия свят на живота, вкойто ние живеем, трябвало да приемат формата на лебеди. Те дори  пътували по двойки от Отвъдното, с което се затвърждава темата за единството, връзките и партньорството.

(Снимка: Личен архив на Принцесата)

В келтското изкуство сребърни и златни вериги са изобразявани обикновено около врата на лебедите. Това било символ на свръхестествената проява на божествената енергия или слизането на боговете на земята. Веригите също са и символ на хармонията между космическите сили. Златото е слънцето, сребърното е луната.
В гръцката митология Зевс се трансформира в лебед, за да укроти желанието си към Леда.
Всички знаем приказката за Грозното пате, в която най-силно е заложена идеята за трансформацията. Тя ни напомня да имаме вяра и да бъдем упорити в преследването на дарбите, които са ни рождено право.
В сънищата лебедът ни кара да разперим криле и да полетим. Окуражава ни да засилим връзките си и да направим нови с хора, които обожаваме. Белият лебед в сънищата е символ на пречистване, а черният е знак за дълбоки мистерии вътре в нас, които желаят да бъдат освободени. 

(Снимка: Личен архив на Принцесата)


Няма коментари:

Публикуване на коментар