Намери приказка

неделя, 24 ноември 2013 г.

Билки: Кориандър



 

(Снимка:www.bhg.com)

 

Листата на кориандъра се използват като билка, семената като подправка, а корените в някои култури – за допълнителен вкус към ястията.

Силантро е другото наименование на кориандъра, което идва от испански. И понякога говорим за две различни неща, когато става дума за силантро, макар че и двете имена се използват доста объркващо. Цялото растение се нарича кориандър, а листата са силантро. Но като цяло, листата и растението се наричат силантро, а само семената са кориандър. За да стане и по-забавно – силантрото също е името на китайски магданоз. За да избегнем объркването, ще използваме силантро, когато става дума за листата и растението, които имат лек цитрусов вкус. А когато става дума за семената – ще използваме кориандър.

 Така, името кориандър идва от гръцката дума корис, която означава дървеница. Някои казват, че растението мирише на дървеници (какъвто и аромат да имат те...), докато други твърдят, че семената наподобявали дървениците. Трети пък вярват, че семената, когато бъдат разпръснати върху чаршафите, ще ви помогнат да се предпазите от дървеници.

Какъвто и да е случаят, името си е останало и то за доста дълго време. Едно от от първоначалните Седем чудеса на света са Висящите градини на Вавилон. Кориандърът е едно от растенията, които са били там. Това е една от модерните храни, споменати в Стария завет, а също и в Медицинския папирус на Тива, написан през 1552 г.пр.Хр. Никой не е сигурен откъде произхожда точно силантрото, но древните израилтяни са запознати с него, ималого е в древните египетски гробници и дори се споменава в Арабски нощи, книга на повече от 1000 години. Китайците използват силантрото от векове, вярвайки че е афродизиак. Средата на 18 век са правели алкохол от семената на кориандъра, но този експеримент се оказал не особено успешен.

Днес силантрото и кориандъра са широко разпространени по света. Много от нас свързват силантрото със салсата и гуакамолето, но силантрото и кориандъра се използват по света по много други начини. Силантрото присъства в рецепти за месо, пиле, риба, сосове, маринати, лютеници, а кориандъра се използва в печива.

Най-добрият начин да използвате силантрото е то да бъде свежо. При всякакъв друг вид съхранение – изсушаване, замразяване, то губи от вкуса си. Може да го добавите към салати със скариди. Накълцайте силантро и чесън, добавете малко зехтин и полейте пиле или риба със сместа.

Счукан кориандър е добра добавка за сухо мариноване. Съчетава се добре с къри, паприка, чусън и чили пудра.

В медицината силантрото няма много приложения, но е богато на витамин С. Помага на храносмилателната система в секрецията на определени стомашни сокове, стимулира апетита. Масло от силантро има антибактериални свойства и се използва като фунгицид. Кориандърът намалява нивата на холестерола.  В Египет кориандър е слаган в гробниците на фараоните, за да предотврати храносмилателни проблеми в отвъдното, а наскорошни изследвания подкрепят употребата му като стомашно успокоително за възрастни и бебета с колики.

Древните римляни използвали силантро, за да съхраняват храна, както и да маскират вкуса на развалящо се месо.

Днес кориандърът се използва като овкусител на лекарства с неприятен вкус.

 В магията силантрото се използва като тамян или олио в магии и ритуали, които засягат агресията, куража, екзорсизма, лечение след операция, разваляне на магии, похот, физическа сила, политика, защита, сексуална енергия, сексуална потентност, сила.

В кухненската магия основната употреба на силантрото е за любовни магии и отвари. Сварен в любимото ви вино, подсладен с мед, прецеден и сервиран топъл, се смята за могъщ афродизиак.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар