Билки: Кориандър
Листата на
кориандъра се използват като билка, семената като подправка, а корените в някои
култури – за допълнителен вкус към ястията.
Силантро е другото
наименование на кориандъра, което идва от испански. И понякога говорим за две
различни неща, когато става дума за силантро, макар че и двете имена се
използват доста объркващо. Цялото растение се нарича кориандър, а листата са
силантро. Но като цяло, листата и растението се наричат силантро, а само
семената са кориандър. За да стане и по-забавно – силантрото също е името на
китайски магданоз. За да избегнем объркването, ще използваме силантро, когато
става дума за листата и растението, които имат лек цитрусов вкус. А когато
става дума за семената – ще използваме кориандър.
Така, името
кориандър идва от гръцката дума корис, която означава дървеница. Някои казват,
че растението мирише на дървеници (какъвто и аромат да имат те...), докато
други твърдят, че семената наподобявали дървениците. Трети пък вярват, че
семената, когато бъдат разпръснати върху чаршафите, ще ви помогнат да се
предпазите от дървеници.
Какъвто и да е
случаят, името си е останало и то за доста дълго време. Едно от от
първоначалните Седем чудеса на света са Висящите градини на Вавилон. Кориандърът
е едно от растенията, които са били там. Това е една от модерните храни,
споменати в Стария завет, а също и в Медицинския папирус на Тива, написан през
1552 г.пр.Хр. Никой не е сигурен откъде произхожда точно силантрото, но
древните израилтяни са запознати с него, ималого е в древните египетски гробници
и дори се споменава в Арабски нощи, книга на повече от 1000 години. Китайците използват
силантрото от векове, вярвайки че е афродизиак. Средата на 18 век са правели
алкохол от семената на кориандъра, но този експеримент се оказал не особено
успешен.
Днес силантрото и
кориандъра са широко разпространени по света. Много от нас свързват силантрото
със салсата и гуакамолето, но силантрото и кориандъра се използват по света по
много други начини. Силантрото присъства в рецепти за месо, пиле, риба, сосове,
маринати, лютеници, а кориандъра се използва в печива.
Най-добрият начин
да използвате силантрото е то да бъде свежо. При всякакъв друг вид съхранение –
изсушаване, замразяване, то губи от вкуса си. Може да го добавите към салати
със скариди. Накълцайте силантро и чесън, добавете малко зехтин и полейте пиле
или риба със сместа.
Счукан кориандър е
добра добавка за сухо мариноване. Съчетава се добре с къри, паприка, чусън и
чили пудра.
В медицината
силантрото няма много приложения, но е богато на витамин С. Помага на
храносмилателната система в секрецията на определени стомашни сокове, стимулира
апетита. Масло от силантро има антибактериални свойства и се използва като
фунгицид. Кориандърът намалява нивата на холестерола. В Египет кориандър е слаган в гробниците на
фараоните, за да предотврати храносмилателни проблеми в отвъдното, а наскорошни
изследвания подкрепят употребата му като стомашно успокоително за възрастни и
бебета с колики.
Древните римляни
използвали силантро, за да съхраняват храна, както и да маскират вкуса на развалящо
се месо.
Днес кориандърът
се използва като овкусител на лекарства с неприятен вкус.
В магията
силантрото се използва като тамян или олио в магии и ритуали, които засягат
агресията, куража, екзорсизма, лечение след операция, разваляне на магии,
похот, физическа сила, политика, защита, сексуална енергия, сексуална
потентност, сила.
В кухненската
магия основната употреба на силантрото е за любовни магии и отвари. Сварен в
любимото ви вино, подсладен с мед, прецеден и сервиран топъл, се смята за могъщ
афродизиак.
Няма коментари:
Публикуване на коментар