Намери приказка

вторник, 1 октомври 2013 г.

Оникс



 

На снимката: Колие с оникс, кристали Swarovski, неръждаема стомана и сатен,
Crimson Princess Jewelry

 

Ониксът е бил много популярен сред древните гърци и римляни. Името идва от гръцката дума “onux”, която означава нокът. Историята разказва как един ден игривият Купидон отрязва божествените нокти на Венера с върха на стрела, докато тя спи. Оставя ги разпръснати по пясъка, където орисниците ги превръщат в камък, за да не се губи нищо от божественото тяло.

Вярно е, че нормалният цвят на ноктите не е черен, но в гръцките времена почти всички разновидности на халцедона са наричани оникс – от бяло до тъмнокафяво и черно. Днес, когато мислим за оникс, често добавяме отпред „черен”, за да уточним за кой вид говорим.

Вярва се, че ониксът повишава регенерирането, щастието, интуицията и инстинктите. Също се смята, че понижава сексуалните желания и помага за спирането на лошите навици. Формите и шарките на оникса са навели някои хора на мисълта, че ониксът има картина в себе си, която разказва история или носи урок /става дума за светлите оникси/. Ониксът задържа паметта на физическите случки, които обграждат даден човек. Силен камък за ясновидска работа, тъй като разказва историята на носещия го.

Това е камък, който дава сила, добър е за атлети или за хора, изложени на екстремно умствено и физическо натоварване или емоционален стрес. Носи баланс на ума и тялото, както и сила на ума. Ониксът е чудесен камък за онези, които са вятърничави по природа, тъй като ги заземява и им помага да фокусират вниманието си. Подсилващ камъки, който може да ви помогне да посрещнете урока или задачата си с по-голямо самочувствие. Препоръчва се да се използва с перли или диаманти, за да засили техните сили.

Ониксът може да се сложи директно върху тялото или да се носи за дълъг период от време, тъй като силата му се развива бавно. Помага за кожни проблеми, лекува инфектирани рани, както и гъбични инфекции, възпаления и дори слънчеви изгаряния. Потупайте проблемната зона с ониксова вода няколко пъти през деня и й сложете компрес с ониксова вода през нощта.

Тъй като ониксът има нужда от време, за да развие силите си, трябва да се освобождава от отрицателната енергия веднъж седмично под течаща вода, а ако се използва дълго време – да се слага в почва за през нощта веднъж месечно. Това ще го регенерира и ще поддържа енергията му силна.

Древни легенди разказват, че ониксът бил манифестацията на демон, затворен в камъка. Този демон щял да се събуди през нощта и да носи ужас и кошмари на хората в неговия обхват. Но от древността ониксът е използван точно като защита срещу черна магия и всякакви негативни енергии, насочени срещу носещия го.

Няма коментари:

Публикуване на коментар