Намери приказка

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Символи: Светулка






 (Снимка: science.howstuffworks.com)
Светулката, разбира се, се свързва със светлината, просветлението. Въпреки че е важен фокус, темата за светлината не е основата, криеща се зад значението на светулката. По-скоро, това са посланията, които това чудно същество ни дава, докато не свети.
Обикновено изглеждащо насекомо през деня, светулката е впечатляваща гледка през нощта. Това е много силно послание за нас, хората, че не е важно какъв е нашият външен вид, а какви са вътрешните ни отличителни черти  - какво се крие в нас, духът ни – това ни кара да сияем отвътре навън. И това, което е вътре в нас, винаги ще осветява пътя ни и този на заобикалящите ни хора.
Светулката също ни носи надежда, енергия, напътствия, търпение, нови идеи, креативност, привличане, пробуждане, вдъхновение. Тя използва светлината си основно в ритуали за чифтосване. Светлинните й сигнали са прецизни и подадени в точния момент, за да привлекат правилният партньор. Това символично съобщение ни казва, че ако искаме да привличаме хората, местата и нещата в живота си, то трябва да планираме подобаващо, да поставим основите и да сме упорити в преследването на целите си.
Интересно е да се отбележи, че светулката не произвежда топлина, за да създаде своята светлина, което означава, че не трябва да горим свещта от двата края. Креативността и развитието се предполага да са свободен, естествен и необременяващ процес – няма нужда да изгаряме, за да достигнем целите си.
В допълнение към липсата на топлина за светлината й, фактът, че светулката яде много малко е символ на икономията и ефикасността. Възрастните светулки използват своята среда по най-ефективният възможен начин, за да имат енергия. Това е урок за нас – трябва да използваме ресурсите, с които разполагаме, а не да пропиляваме и консумираме безкрайно.
Когато светулките се появят в живота ни, те идват, за да ни покажат пътищата в живота, които са най-екологично и душевно приятелски настроени. Светулките ни учат каква е стойността на живота и да разчитаме на вътрешния си глас за просветление. Светулките идват с посланието, че пътят, по който вървим, се осветява от красотата на това, което допуснем в живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар