Намери приказка

четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Стихии: Земя






 (Снимка: Личен ахив на Принцесата)

Основата на всички елементи е Земята. Земята е обектът, субектът и контейнерът на всички небесни лъчи и влияния, в нея са семената на всички неща. Състои се от другите елементи и небесата и ражда всичко. Майката на всички неща.
Земята е стихия на стабилността, основите и на тялото. Земятае място на мъдрост, знание, сила, растеж и просперитет. А също така е и физическата Земя, на която ние живеем, сърцето на живота. Важна съставка в магиите за просперитет, бизнес, плодовитост и стабилност. Земята е женси елемент и властва над магията с камъни и възли.
Земята може да бъде разглеждана като наша майка, с плодовитата си почва, с която ни храни. Земята приема качествата на другите елементи, затова, ако е суха, прашна и гореща – това са Въздух и Огън, като в пустинята. Ако е влажна и течна – Водата, в блатата, мочурищата и тресавищата.  Във физическото си проявление – камъни, скали, кристали и скъпоценни и полускъпоценни камъни, Земята е най- плътният елемент.
Земята е утробата, от която всичко се ражда. Докоснете с ръка прясна почва и може да усетите живота в нея, стабилността, земността. В плодовитата й почва сме отглеждали храна, която ни дава живот, на повърхността й живеем, а когато времето настъпи – в нея оставаме за вечни времена.
Не можем да съществуваме в тази си форма без земята. Но нашата планета е просто проявление на тази стихия на физическо ниво, всеки от елементите съществува в астралните полета като чиста енергия. Земната енергия не само съществува в нас самите, но и навсякъде във Вселената.
Стихията Земя се свързва със стабилните основи и владее здравето, богатството, просперитета, работата и плодовитостта. Често се евокира за магии с камъни, кристали и възли, а също и в магии свързани със здравето и дома, за придбиване на материални облаги като пари и работа, а също и общи въпроси, свързани със сигурността и семейството.
Земята се евокира от посоката Север във формата на духовните същества, асоциирани със Земята – гноми, фавни, гоблини, сатири, дриади, силвестри, или призоваването на други духове, свързани със Земята, както и богове и богини – Деметра, Серес,  Персефона, Просерпина, Хадес, Плутон.
Когато създавате свещено място или пречиствате дадено място, обект или човек за ритуал, Земята може да се използва във формата на сол и да се разпръска около мястото,  а също и да се използва за маркиране. Земята се представлява на олтара от камъни или кристали, купа със сол или почва. Цветовете, които се използват, са кафяво, черно и зелено. Животните на Земята са бик, дракон, вълк, сова, котка, сфинкс.
Ониксът, нефритът, аметистът и флуоритът се асоциират със стихията Земя, въпреки, че всеки камък може да я представлява. Оловото е металът, свързан с тази стихия, а планетите Венера, Сатурн и, разбира се, Земята.  Земните зодии са Телец, Дева и Козирог.
Като заговорихме за земни зодии, нека им обърнем малко повече внимание. Доста често чуваме някой да бъде описван като „земен” човек. Такъв човек се смесва с естествения си хабитат. Той е чувствителен и усеща света с петте си сетива. Отнема време да се усети напълно земята, затова и може да изглежда по-бавен.
Земните зодии са ориентирани към онова, което е реално и често са много продуктивни. Но ако нямат балансиращи елементи, крайностите на земята може да доведат до работохолизъм, вещомания, скъперничество, инат.
Крайният земен знак е Козирогът, който е инициатор, фиксиран земен знак е Телецът, който е най-дълбоко в земята, а Девата е променлива земна зодия, характеризира се с непостоянството си.
Земя и Вода:
Земните знаци помагат на емоционалните водни да открият материален отдушник на въображението си. Като бреговете на реката, така и Земята напътства Водата към целта й. Водата помага на Земята да смекчи ригидната си структура. Ако се замислите как грънчарят използва вода, за да смекчи и оформи глината на колелото, ще ви стане ясно. Водата подхранва почвата на Земята с чувство за грижовност и това добавя други измерения в живота им.
Земя и Огън:
Земните знаци само печелят от вдъхновяващите качества на огъня, които добавят усещане за приключение  към живота им. Те получават енергия от Огъня, докато той не ги изгаря. Малко Огън може да извърви дълъг път със Земята. От друга страна, Огънят бива напъстван от майсторството на Земята да структурира. Всички брилянтни идеи започват да придобиват форма, докато Земята ви е настойник.
Земя и Въздух:
Когато Земята срещне Въздуха, сякаш сте отворили прозореца да влезе свеж въздух. Невероятно е Земята да бъде издигната, макар и за кратко, за да погледне през висините на фантазията и бързите идеи. Но ако Въздухът не предлага на Земята нищо материално, само витае в небесата, то това не вещае нищо хубаво и ще доведе до загуба на уважението им. Както и с другите знаци, Земята сваля Въздуха на земно ниво и предлага практични начини за превръщане на концепцията в реалност.
Земя и Земя:
Ето едно могъщо дуо, което е способно да построи империи, да планира до най-малкия детайл и винаги с едното око да гледа към бъдещето. Техен е светът, в който има какво да се види, докосне, чуе, вкуси и усети. Но два Земни знака може да попаднат в клопката на усилия за утрешния ден, без да живеят в днешния.
Хората със земни знаци често изглеждат сякаш са твърде земни. Те добре познават флората и фауната на мястото, където живеят, имат листа в косите си и пръст по ръцете си. Знаят как да танцуват с природата и обожават да прекарват времето си навън.
Земните знаци са тук, за да оформят, проявяват, култивират и се потапят в Земните наслади. Техният дар за останалите е да дават форма на идеите, което ги превръща в идеален партньор за мечтатели с потенциал. Имат своя градина и вдъхновяват останалите да последват примера им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар