Намери приказка

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Символи: Ястреб





(На снимката: Червеноопашат ястреб, личен архив на Принцесата)



Ястребът е широко разпространен хищник, който ни приковава с пронизващите си очи и събужда нашето осъзнаване, привлича вниманието ни и започваме да си задаваме въпроси.
Част от причините за влиянието на ястреба над толкова много хора по света се крие в партньорството му с хората, датиращо от 600 година преди Христа. Тази връзка, дресирането на хищни птици за лов, е древен символ за синхронността между човека и хищника.
Соколарството е повече от спорт – то е връзка между хищник и човек. Първоначално е била въпрос на оцеляване и защита за човека. Ястребите били тренирани да хващат плячката си и да я връщат на дресьора си.  Това осигурявало на човека още един източник на храна /особено за Бедуините в пустинята/. Ястребите били дресирани и да атакуват враговете на дресьорите си, което ги превръщало в сериозна защитна система.
Процесът на обучение на ястреба е процес, в който дресьорът и ястребът развиват интензивна връзка. Теоретично,  взаимен респект се развива между тях. Това не е различно древната връзка между хората и кучетата.
През вековете тази връзка /ястреб-човек/ се е превърнала в еволюционен феномен. Ястребите, повече от хората, имат в клетъчната си памет спомена за връзката си с хората. Като кучетата, ястребите знаят по наследство, че са споделяли нещо с хората от древни времена.
Символичното значение на ястреба е богато и разнообразно, но най-отличителната му черта е фокусът. В днешно време човек е непрекъснато разсейван от всичко, случващо се около него. Това е известно на ястреба и той ни показва как да бъдем по-фокусирани и концентрирани за настоящия момент.
Вече споменахме за партньорството като част от символизма на ястреба, а ето и още няколко ключови значения, които той ни предлага: сила, енергия, прераждане, стратегия, интензивност, внимание, защита, екипна работа, интелигентност, концентрация.
Тези атрибути ясно се виждат през историята. В исторически аспект има широко схващане за ястреба и човешките души. Особено неговата силна загриженост за пътешествието на човешката душа в отвъдното.
Валкириите се превръщали в ястреби, прелитали над северняшките бойни полета и отнасяли душите на падналите в боя воини във Валхала.
Душите на императорите са обрисувани като летящи от земята към небесата орли. Ястребите летяли редом с тях и ги водели към боговете след смъртта им в Древен Рим.  
Хирон, богът, който насочвал душите, според Древните египетски вярвания, бил лодкар с глава на ястреб, който превозвал душите по Стикс.
Хор, слънчевият бог на Египет, също бил свързан с душите. В Древен Рим ястребът се пускал по време на смъртта на важни фигури /както и при фараоните/, за да им посочи пътя.
Индианската мъдрост на племената от равнинните райони на Северна Америка съдържала вярваноето, че ястребът олицетворявал душите на предците. Такъв тип ястреби били инвокирани от воините, за да получат съвет как да бъдат по-добри бойци и ловци.
Ацтеките смятали ястреба за божествена връзка. Те били катаджиите на душите на наскоро починалите, а също и пратеници на божествената мъдрост.
Гръцкият бог Аполон имал ястреб като един от символите си, защото ястребът е слънчева птица. Свързан е със слънцето, което му придава аполонски качества – яркост, яснота, интелигентност, лечение, растеж. Като слънчеви символи, Аполон и ястребът символизират обновлението.
Като птица тотем, ястребът е невероятно ефективен в защитата. Те са като хищни птици-ангели. Бдят над онзи, който има афинитет към тях / съответно и обратното/. Склонни са да организират енергията така, че опасността и лошите избори или да биват осъзнати своевременно от техните хора, или да бъдат избегнати.
Ако ястребът е вашият тотем, то вие сте крайно възприемчиви. Виждате неща, които другите не виждат. Вашето зрение е отвъд физическото – взирате се в душите на хората, с които се налага да контактувате. Вие може да наричате това интуитивна дарба. Което е чудесно, но отрицателната черта на ястребовите хора е, че те са склонни да бъдат твърде внимателни с наблюденията. Естествено директни и прями, те ще направят изказвания по твърде чувствителни теми, до които са се докоснали с възприятията си. Съвет: бъдете деликатни и дипломатични в заключенията си, ястребови хора!
Най-вероятно тази честност ги прави желани партньори. Хората, които имат ястреб за тотем са невероятни партньори, приятели, колеги, любовници, сестри, братя. Те са лоялни, честни и директни. Обикновено си наясно къде стоиш с такъв човек, което е освежаващо в свят на играчи. Ястребовите партньори също са и много защитнически настроени и ще защитят половинката си яростно.
Ястребовите хора са мечтатиели. Те гледат отвъд проблема за решенията му. Експерти са в решаването на проблеми, защото не са част от тях. Те са над тях и по този начин имат добра гледна точка.
Умни, забавни и много интелигентни. Това им помага в ежедневните предизвикателства. Има и отрицателна страна, разбира се – понякога ястребовите хора имат комплекс за превъзходство, което е лесно за разбиране. Те са хора със самочувствие, фокус, проницателност. Често постигат невероятни неща, но ако се идентифицирате с това, от време на време е хубаво да слизате на земята. Да бъдат скромни е едно от най-големите предизвикателства за ястребовите хора.
 Ако ястребът е вашият тотем, то вие имате силно развито въображение, тъй като тотемът е въздушна птица. Дори може да ви обвиняват, че витаете твърде много в облаците. Мечтатели сте, но това не е лошо нещо – често сте архитекти на нови светове, строители на невероятни неща. Инженери, учители, изобретатели, писатели и художници са често срещани професии за онези, които възприемат ястреба като свой тотем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар