Намери приказка

четвъртък, 1 август 2013 г.

Сабати: ЛАМАС ИЛИ ЛУГНАСАД















Още едно завъртане на колелото и жътвата е пред нас. Този сабат е познат под името Ламас или Лугнасад, в зависимост от това къде и как се празнува. Ламас произлиза от думите „хлебна меса” и се отнасят за жътвата на житата, подготовката и печенето на хляб в чест на даровете на сезона. Бог приема формата на Зеления човек, на Краля на жътвата или Житния баща. Лугнасад отдава чест на келтския слънчев бог – Луг. Неговото желание да се жертва осигурява това жътвата да е богата.
Продължавайки цикъла на Колелото на годината, има още две жътви, които ще се състоят в процеса на прибиране на реколтата. Втората е на Есенното равноденствие, наричана още Мейбън, а третата, последна, е Самхейн, познат като Хелоуин.
Времето на Ламас маркира края на сезона на растежа и, ако е успешен, е благословен с препълнени кошници от летни зеленчуци и плодове, поставяйки началото на останалите жътви. Житата са натежали и в своя пик, златисти и кафяви, чакащи косата на жътваря. Изкусителен аромат на прясно изпечен хляб и плодови пайове ни зове от полето и овощната градина. Докато събираме това охолство в себе си и любимите ни хора, голямата жертва на онова, което е останало зад нас или посечено твърде рано, е видима за нас.
Ламас представя съюза между слънцето и земята в техните форми на слънчевия бог Луг и богинята Майка на Житата. Слънцето е позволило на земята да роди тези дарове. А сега, когато слънчевата енергия залязва, Богът трябва да послужи като доброволна жертва и да сетрансформира, както житото се реже и се предлага на Майката на жътвата, за да няма гладни. Този аспект на жертвоприношение се почита при събирането на овес, жито и ечемик. Печенето на традиционен Хлебен човек от тесто, направено с току що отрязаното жито, е начин да се консумира енергията на жътвата, дарена от живия дух на Бога, трансформиран в ожънатото жито. Кръговратът на смърт и обновление е признат от семената, които остават от ожънатото, които ще бъдат засадени напролет. А ние се превръщаме в живата есенция на слънцето и земята, бога и богинята.
Друга важна част на този фестивал е бирата. Бирата е била доста популярна сред келтите в ранното им съществуване. Жътвата не означавала само храна, но и алкохол. Тези двете неща в комбинация с игрите = голямо парти. Важността на бирата продължила и през Средните векове, когато имало строги правила за нейното създаване и лицензи, дори тестове на вкуса, които се администрирали, за да бъдат спазвани правилата. Една от малкото индустрии, които можели да се управляват от жени.
В Гърция, в края на юли, богът на растенията Адонис е почитан с минимум осемдневен фестивал. Неговият фестивал съвпадал с появата на Сириус и началото на жегата по това време на годината. Вярвало се, че появата на тази звезда увеличавало ефектът на нашето слънце. Още повече – вярвало се, че Адонис прекарвал половината година с Афродита – когато земята разцъфтява, а другата половина – с Персефона, когато било зима.
Римляните имали фестивал Хераклея, на който дават почит към Херкулес. Имало много игри и състезания. Опус фестивал се провеждал, където почитали Богинята и Лейди Красота.
В Сирия или Вавилон това било времето, когато Таммуз, богът на растенията, бил изкормен от бик и умрял. Неговият консорт – Ищар, слязла в Земята на мъртвите, за да си го прибере. Тогава била заловена в плен, а земята била опечалена – тоест, било зима. Чрез магията на Еа, двойката била освободена и преродена в света – пролетта, и се обичала – лятото.
В северните страни, Ламас бил в чест на Сиф (роднина) на Златната коса (препратка към цвета на житните класове). Нейният съпруг бил бог Тор, на гръмотевиците и дъжда. Царевицата й растяла, заради неговия напоителен дъжд. Локи, който се асоциира с опустошителния огън, жегата и Сириус, е почитан по време на Локабрена (изгаряне на Локи или главнята на Локи), заради късането и рязането на житата.
В края на Юли Сириус се изгрява на небето точно преди появата на слънцето и това отбелязва Египетската нова година. В това време на годината Нил прелива и напоява долината. Заради това Сириус е познат като Септит, Носителят на Водата и се идентифицира с Изида, консортът на бога на растенията Озирис. Вярва се, че нейната магия го върнала към живота и се прави фестивал, на който Изида търси Озирис в Мрака.
Ламас бил време на празненства, включващи конни надбягвания, състезания по бойни изкуства, ритуали за доброто на жътвата. Също бил време на ритуалното откриване на ловния сезон и събиране на стриди и други морски дарове. Добитъкът и конете били карани да преплуват малко разстояние във водата, за да бъдат здрави до следващата година.
Традиционно се празнувал на върха на хълм или на свещен кладенец. Игри и състезания се провеждали. Често бик бивал пренасян в жертва и след това имало пир, естествено с бика като основно блюдо. Пробни бракове се сключвали на този ден. Вярвало се, че по това време феите се бият  в името на плодородието на земята и успеха на реколтата. (Често гръмотевичните бури по това време се свързвали с това събитие).
Имало и традиционна битка – ритуален бой между две групи с мечове, пръчки или копия. Победителят бил спокоен, че земите му ще са плодородни.
Какво може да се прави на Ламас:
-                     Първият плод за годината – сложете първият плод за годината на олтара си по време на церемонията. Това може да включва боровинки, ябълки, праскови, сливи и проче. Е, в днешно време имаме целогодишно всякакви плодове, но тогава не е било така.
-                     Плетене на венци от жито, царевица и мак. Може да ги носите по време на церемонията. Заровете ги в дупка в земята в края на церемонията като жертвоприношение.  
-                     Изпечете хляб
-                     Направете си вино
-                     Наберете си поне едно цвете. После, като приключи празненството, заровете го с благодарности, за да отбележите края на лятото. Направете го особено значимо, като използвате рождените си цветя.
-                     Направете заклинания за воини или ловци – тъй като повечето от нас не ловуват вече животни и не ходим на война буквално, помнете, че това може да представя борба или лов за знание, например.
-                     Може да украсите някой кладенец, ако имате под ръка де.
-                     Наблюдавайте метеоритен дъжд
-                     Ако не сте гледали всички филми на ужасите, в които има разни кукли, първо сте невероятни късметлии, второ може да си направите кукла от царевична шума за късмет и защита, а после я изгорете или реенергизирайте на Имболг.
-                     Изпечете собствен хляб във формата на човек. Когато изпечете хляба, изяжте го или го споделете и избройте поименно трансформациите, които търсите в живота си. Добре е също при търсене на работа. На сутринта дайте останалите трохи от хляба на птиците.
-                     Палете оранжева свещ всяка вечер поне седмица покрай фестивала и пръскайте щипка сол в пламъка, за да се освободите от всякакви несправедливости, които не могат да се оправят и не ви оставят намира.
-                     Ако като цяло не чувствате, че справедливостта тържествува за вас, вържете изсъхнали треви или отскубнете листенцата на умиращо цвете – по едно за всяка несправедливост, а после ги хвърлете в течаща вода или ги заровете.
-                     Ако сте във връзка – сега е времето да се обвържете, тъй като по това време двойките се вричали за година и 1 ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар