Намери приказка

понеделник, 19 август 2013 г.

Символи: КОТВА



Някои хора възприемат котвата като нещо, което ги приковава, но по-добра аналогия е за нещо, което им помага да преодолеят бурите в морето на живота. То те задържа през вятъра, през дъжда и през вълните. Твоят кораб може и да се мята из безбрежното море, но знаеш, че ще превъзмогнеш бурята. Това е да се държиш за надеждата и да знаеш, че дори и в най-тъмните и трудни времена, ще успееш да се справиш и да изплуваш, а когато го направиш, ще вдигнеш котва и ще отпътуваш отново.
Котвата е скрит символ на кръста. Това в миналото е било удобен начин да покаже някой, че е християнин, докато се крие от гърците. Така древните християни изработили символи, които могат да използват свободно, но въпреки това ги свързват с вярата им. 
Моряците държат много силно на този символ, особено във формата на татуировка, тъй като това им напомня за вълнуващите им преживявания в морето, след които са оцелели, именно заради котвата.
През Викторианската ера хората обожавали използването на символи в ежедневните си предмети, чрез които предавали тайни съобщения за любов и приятелство. Имало цял език на цветята, който, в различни комбинации на букетите, предавал различни чувства и съобщения. Дори поставянето и посоката на марка върху пощенския плик си имало своето значение. Може да се очаква, че котвата е означавала нещо за военните или флотата, но, противно на това, тя се слагала често във викториански бижута, аксесоари и копчета, заедно със сърце и кръст. Това трио представлявало вяра, надежда и благотворителност (или любов), където котвата значела вяра. 
В миналото, когато корабите навлезели в пристанището, те спускали котвата си. това било знак, че са достигнали дестинацията си и са в безопасност. Корабът и всички на него са оцелели след пътуването и вече спокойно могат да отидат на брега да си починат, да презаредят стока и да се забавляват.
Във всички случаи, котвата символизира надежда и спокойствие – има ли надежда, значи има и спокойствие, че всичко ще се нареди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар