Намери приказка

понеделник, 12 август 2013 г.

СИМВОЛИ: КОСТЕНУРКА






Костернурката дава една сигурност и стабилност. Могъщ тотем за защита, тъй като прибирането й в черупката е невероятен механизъм за защита. Костенурката има малко врагове от животински произход, което повишава невинното й излъчване, а също увеличава дължината на живота й, така че към нейното значение се добавя и символизъм за дълголетие.
Костенурката е едно от най-старите животни на планетата. Най-древният фосил на костенурка датира от преди над 200 милиона години. Те са издръжливи, дълголетни, упорити.
Ред, съзидание, търпение, сила, стабилност, дълголетие, невинност, издръжливост, защита – все символи на костенурката. Мъдрост е друго качество, което й се приписва. Костенурките се свързват и с водата, което им дава значение на движение, интуиция, емоции.
В Китай и Япония костенурката е символ на дълголетието. В азиатската митология костенурките представят космическия ред – корубата й е небето, тялото е земята, долната част на корубата е подземният свят. Също така е символ на майчинството и съзиданието. Може да се гадае по черупката на костенурката и нейния корем – смята се, че там има карта на звездите и свещени писания. Повечето коруби са разделени на 13 секции, които съответстват на тринадесетте фази на луната за една година.
В Запада ранните християни не харесвали костенурките, защото ги виждали като символ на злите сили по време на война. В Гърция се смятат за граждани на ада. Но както китайците, индийците имат легенда, която твърди, че светът се крепи на четири слона, стъпили върху огромна костенурка. (Което, впрочем, е доста широко използвано в поредицата Света на диска от гениалния Тери Пратчет).
Костенурките се смятат и за символ на безсмъртието – временно място, което душите обитават през животите си по пътя към Нирвана. Костенурката е второто прераждане на могъщия индийски бог Вишну. След голям потоп, който се случва на всеки четири милиарда години и унищожава земята, бог Вишну се трансформирал в гигантска костенурка. На своя гръб носел съд, в който боговете и демоните смесвали съставките, нужни за възстановяването на земята. След 1000 години земята се преродила, костенурката останала на мястото си,  а върху нея имало слон, който крепял новордената земя.
Според някои индиански предания, костенурка доплувала до дъното на водата, която се разпростира по света. После изплувал с калта, която създателят използвал, за да създаде земята. Костенурката е земноводно – използва и земята, и водата. Всички брегове се асоиират като врати към света на феите. Костенурката се смята за пазител на тези врати. Често са виждани като знаци, оставени след контакт с феите и обещание за награди от тях.
Японска приказка за Урашима разказва за мъж, който защитил костенурка от някакво момче, което я тормозело. Като награда костенурката завела мъжа при Краля на океана. Урашима получли за отплата ръката на дъщерята на краля, която била воден дух. В Нигерия костенурката е символ на женските полови органи и сексуалността.
Модерните китайци виждат костенурката като част от четирите божествени животни, заедно с дракона, феникса и химерата, които са почитани в храмове. Думата костенурка се използва и като псувня или проклятие, а тайванците имат израз за играчи на хазарт „да преобърнеш костенурките”, който означава „да си изгубиш и ризата”. Някои от псувните означават „ костенурково яйце” или „внук на костенурка”. Има предания, че онзи, който убие костенурка, ще го сполети голямо нещастие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар