Намери приказка

неделя, 11 август 2013 г.

Билки: КАНЕЛА



 

 

Канеленото дърво е член на семейство азиатски вечнозелени лаврови. Има кафява, хартиеноподобна, кора и кожести листа. Жълтите му цветове  се появяват през лятото, последвани от пурпурни плодчета. Най-добрата канела расте в Шри Ланка. Канелата се асоциира със стихията огън, слънцето и бог Аполон. Често се използва в ароматните пръчици. Мирише добре и изпълва стаята с усещане за топлина и комфорт, особено в студените зимни дни. Може да се кади за осветяване на някакво място или обект, за повишаване на духовното „настроение”, за помощ при магии за лечение, а също и за повишаване на мъжкото либидо. Маслото от канела се използва за помазване на предмети по време на освещаващи и защитни ритуали.

Канелата и канеленото масло се използват в любовни магии, в талисмани за привличане на любов, щастие и пари. Ако имате нужда от бързи пари, направете купа от канелена глина, напишете точната сума пари, от която имате нужда, на лист хартия и го сложете в купата, заедно с няколко монети като приношение за добрата съдба. Когато получите парите, заровете хартията и монетите в двора, а вашата купа е готова за следващата ви парична молба.

Канелата е чудесно средство за раздразнен стомах, включително при прилошаване от пътуване и сутрешно гадене, проблеми с храносмилането, газове, повръщане и диария. Бременните, обаче, не трябва да приемат големи количества канела, защото бременността може да бъде застрашена. Канелена дъвка е удачен заместител на канелата при сутрешно гадене, без да има опасност. Хора с язва също трябва да избягват приема на канела, тъй като може да ги раздразни. Прекаленото дъвчене на канелена дъвка може да доведе да възпаление на венците. Затова – всичко с мярка.

Когато е нужен затоплящ ефект, канела се добавя в чайове или други лечебни питиета. Чаша чай с канела след вечеря помага за храносмилането и регулирането на кръвната захар.

Канелата не трябва да се прилага външно, тъй като е дермален токсин и силно дразни кожата.

Канелата е обичайна подправка в кухнята и се използва често в комбинация със захар. Особено вкусна е с ябълки, портокалови каши, както и тиквени. Важна добавка за сайдер и вино. За екзотичен вкус може да намажете пилето с канела (без захар), да го запечете, а после да добавите задушени домати и нарязани чушки, да затоплите и да сервирате върху канапе от ориз. Обичана подправка в Индия, Мароко и Гърция. За мексикански вкус добавете я в горещото си какао.

Тъй като канелата се асоциира със слънцето, а то е смятано за типично мъжки символ, тя е добра съставка за защитни заклинания. Може да си направите прост канелен амулет, като завържете 9 канелени пръчици заедно и да ги закачите над вратата си, за да защитава дома ви от нежелани хора и енергии. Слагането на канелени пръчици по протежение на перваза на прозореца върши същата работа.

Другата кореспонденция на канелата е с огъня, което я прави естествен съюзник на любовта и секса. Смелете канелени пръчици и ги горете като тамян заедно с равни части червено сандалово дарво и смирна, за да подправите любовния си живот. Или просто сложете канелена пръчица под възглавницата на любимия си, а после се наслаждавайте на вечерта.

Канелата повишава концентрацията и е добър помощник на онези, които срещат трудност с концентрацията. С нея може да се научим на доверие и вземане на решения.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар