Билки: КАНЕЛА
Канеленото дърво е
член на семейство азиатски вечнозелени лаврови. Има кафява, хартиеноподобна,
кора и кожести листа. Жълтите му цветове
се появяват през лятото, последвани от пурпурни плодчета. Най-добрата
канела расте в Шри Ланка. Канелата се асоциира със стихията огън, слънцето и
бог Аполон. Често се използва в ароматните пръчици. Мирише добре и изпълва
стаята с усещане за топлина и комфорт, особено в студените зимни дни. Може да
се кади за осветяване на някакво място или обект, за повишаване на духовното „настроение”,
за помощ при магии за лечение, а също и за повишаване на мъжкото либидо. Маслото
от канела се използва за помазване на предмети по време на освещаващи и защитни
ритуали.
Канелата и
канеленото масло се използват в любовни магии, в талисмани за привличане на
любов, щастие и пари. Ако имате нужда от бързи пари, направете купа от канелена
глина, напишете точната сума пари, от която имате нужда, на лист хартия и го
сложете в купата, заедно с няколко монети като приношение за добрата съдба. Когато
получите парите, заровете хартията и монетите в двора, а вашата купа е готова
за следващата ви парична молба.
Канелата е чудесно
средство за раздразнен стомах, включително при прилошаване от пътуване и
сутрешно гадене, проблеми с храносмилането, газове, повръщане и диария. Бременните,
обаче, не трябва да приемат големи количества канела, защото бременността може
да бъде застрашена. Канелена дъвка е удачен заместител на канелата при сутрешно
гадене, без да има опасност. Хора с язва също трябва да избягват приема на
канела, тъй като може да ги раздразни. Прекаленото дъвчене на канелена дъвка
може да доведе да възпаление на венците. Затова – всичко с мярка.
Когато е нужен
затоплящ ефект, канела се добавя в чайове или други лечебни питиета. Чаша чай с
канела след вечеря помага за храносмилането и регулирането на кръвната захар.
Канелата не трябва
да се прилага външно, тъй като е дермален токсин и силно дразни кожата.
Канелата е
обичайна подправка в кухнята и се използва често в комбинация със захар. Особено
вкусна е с ябълки, портокалови каши, както и тиквени. Важна добавка за сайдер и
вино. За екзотичен вкус може да намажете пилето с канела (без захар), да го
запечете, а после да добавите задушени домати и нарязани чушки, да затоплите и
да сервирате върху канапе от ориз. Обичана подправка в Индия, Мароко и Гърция. За
мексикански вкус добавете я в горещото си какао.
Тъй като канелата
се асоциира със слънцето, а то е смятано за типично мъжки символ, тя е добра
съставка за защитни заклинания. Може да си направите прост канелен амулет, като
завържете 9 канелени пръчици заедно и да ги закачите над вратата си, за да
защитава дома ви от нежелани хора и енергии. Слагането на канелени пръчици по
протежение на перваза на прозореца върши същата работа.
Другата
кореспонденция на канелата е с огъня, което я прави естествен съюзник на
любовта и секса. Смелете канелени пръчици и ги горете като тамян заедно с равни
части червено сандалово дарво и смирна, за да подправите любовния си живот. Или
просто сложете канелена пръчица под възглавницата на любимия си, а после се
наслаждавайте на вечерта.
Канелата повишава
концентрацията и е добър помощник на онези, които срещат трудност с концентрацията.
С нея може да се научим на доверие и вземане на решения.
Няма коментари:
Публикуване на коментар