Намери приказка

неделя, 4 август 2013 г.

Билки и растения: Боровинка





Боровинките са достигнали своят статус на суперзвезди по отношение на уникалните им ползи за здравето. Основното действие на боровинките е антиоксидантно и противовъзпалително.  Те са особено полезни за сърдечносъдовата система. Приемът на 1-2 чаши дневно за курс от 1-3 месеца намлява нивото на мазнини, включително на холестерола и триглицеридите. В същото време, боровинките защитават компонентите на кръвта от нарушения, свързани с кислорода, които може да доведат до запушване на съдове. Боровинките имат положително влияние на кръвното налягане, като намаляват високото кръвно, а при нормално – помагат да се поддържа.

При възрастни хора помага за подобряване на паметта. Хора с диабет тип 2, метаболитен синдром и инсулинова резистентни, а също и с наднормено тегло, се повлияват положително, по отношение на поддържане на нормални нива на кръвна захар, от приема на боровинки.  

Боровинките защитават ретината от нежелано кислородно нарушение, а също и от слънчева светлина. Също така, една част от изследванията, направени с боровинки, включват тяхната роля в борбата с рака. Някои форми на рак се повлияват също добре от въздействието на този плод.

Боровинката има важна роля в храната на Северна Америка, тъй като повечето й видове са от там. Широко разпространен плод сред племената по тези места, те са били част от диетата на индианците.

Когато използвате замразени боровинки, размразете ги и ги изцедете от течността.

 

Свежите боровинки са много крехки и трябва да се измият съвсем леко и внимателно, а после нежно да се подсушат, ако не са органични. Може да добавите боровинки в сутрешния си шейк. Пресни или сушени боровинки добавят приятен вкус към сутрешните зърнени закуски. Може да сложите кисело мляко с боровинки във винени чаши и захаросан джинджифил. Едно от най-вкусните неща с боровинки, са мъфините, в които слагате малките плодчета и по средата слагате пълнеж от сладко от боровинки.

Освен невероятните им вкусови и здравословни качества,  боровинките съдържат повече сила, отколкото се предполага. Те, както всичко в този свят, имат енергия под синята си кожа и тази енергия е фокусирана в защита. Използването на боровинки с лунната енергия има много приложения.

За защита на деца:

Смачкайте боровинките на пълп и намажете ръцете и краката на бебето. Може и само краката, ако се притеснявате от хорско одумване. Винаги може да превърнете това в забавление за децата си – например да мачкат боровинките с крачетата си.

Засилване на аурата и защитаване на физическото тяло – яжте боровинки през деня или нощта на пълнолунието.

Защита на дома – смачкайте изсушените боровинки на прах и го сложете под изтривалката пред вратата на дома си.

Защита срещу психична или емоционална атака – направете вкусен боровинков пай и го изяжте. Няма по-добра магия от това. По този начин вкарвате енергията на боровинките в своето енергийно поле и го обогатявате и защитавате.

Защита – добавете сушените плодове към защитни сашета, направете амулети от цели изсушени плодове, като ги залепите към вече готовите амулети или ги нанижете на колие. Подходящи са за празнуването на Ламас и Лугнасад.

Ето и една рецепта за бананово-боровинково смути:

За 2-3 порции:

1 чаша пресни или замразени боровинки

1 голям банан

Чаша и половина студено мляко, оризово или соево.

1 супена лъжица чист кленов сироп (по желание)

В блендер или с миксер разбъркайте всички съставки. Сервирайте веднага.

Може да използвате също и замразен банан, който сте замразили в торбичка за фризер през нощта. За хрупкаво смути може да използвате малко орехи, които да блендирате заедно със сместа.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар