Намери приказка

понеделник, 1 юли 2013 г.

Символи: МЕЧ








Мечът е алхимичен символ на пречистването. Един вид метафорично пробождане на душата на човек. Това символично действие жертва физическите връзки, за да освободи пътека на етерната свобода.
В будизма мечът символизира дела, свързани с дискриминационни мисли. Той реже невежеството.
Като келтски символ, мечът се асоциира с Нуада, първият крал на Tuatha De Danann. Великият меч на Нуада се смята за едно от четирите келтски съкровища (меч, камък, копие, котле). Нуада се свързва със свръхестествените сили на подводния свят. Днес, археолозите разкриват, че древните Келти почитали своите предцци като хвърляли мечовете им във водата.  Така си осигурявали силата на Нуада да тече бясно през техните племенни вени. Това е могъщо твърдение, тъй като виждаме, че келтските мечове се смятат за продължение на тяхното аз. Да се откажеш от такъв личен и значим предмет, определено е чест. Нуада разпознава саможертвата и живее дълго в сърцата на онези, които разпознават благородството му с този жест.
Мечовете на племето Конго в Централна Африка са дълбоко символни за преход. Там, където се кръстосва ръкохватката на меча, е направено така, че едната страна да се обръща към небето, а другата – към земята. Това е символната могъща връзка между небето и земята, живота и смъртта.
В Християнството мечът символизира защита, справедливост, праведност. Виждаме Архангел Михаил изобразяван с меч, за да подсили концепцията за истина, чистота, равенство и светлината на Христос. А също виждаме, че мечът, често горящ, блокира портите на Рая като знак на защита – само онези с чисто сърце могат да влязат.
В китайския символизъм да се сънува меч, обикновено е свързано с пола на нероденото дете. Ако жена изважда меч от вода – ще роди син. Много мечове заедно, танцуващи мечове в сън е знак, че сънуващият изпитва страх от ограничение или отбягва проблеми със смъртта. 
Други значения на меча включват: агресия, защита, кураж, сила, действие, единство, справедливост, лидерство, решителност, двойнственост.
В Тарото, мечовете представят света на ума, по-точно – пътя на мисълта. Както мечът се върти от майстора, така много мисли могат да бъдат направлявани от съзнателно трениране на ума. Нетрениран ум ( неопитен в използването на силата на мисълта) ще срещне много предизвикателства. Тези предизвикателства са описани добре в аркани мечове в Тарото.
Отново като съновен символ, но не в китайския символизъм, мечът означава рицарство, характер, истина, решителност, любов. Фройд би ни казал, че мечът в сънищата е фалически символ. И не е далеч от истината. Дори изследванията, свързани с артурианството, правят връзка между Екскалибур, представящ мъжкото начало, и забиването му в камъка, като символ на женското начало.
Създаването на меча е наистина интересен момент – от древността мечове са се правили с четирите елемента – въздух, огън, вода и земя, което го превръща в символ на единство, цялост и съзидателност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар