Намери приказка

понеделник, 22 юли 2013 г.

Символи: Трилистна и четирилистна ДЕТЕЛИНА






Детелината получава своята репутация в Ирландия, около пети век. По това време Свети Патрик проповядва християнството сред хората.
Природата има свои начини да разкрива дълбок символизъм на едно просто ниво. Как? Природата е съставена от чисто съзнание, което означава, че посланията й са също чисти и освежаващо прости.
Свети Патрик е разбрал това, тъй като легендата разказва, че той използвал трилистната детелина, за да изобрази Светата троица в Християнството. Той страстно споделял вярата си с хората от Ирландия и хитроумно асоциирал всяко листо на детелината с аспектите на Светата троица – Отца, Сина, Светия дух.
Друг символизъм може да бъде на Вяра, Надежда и Любов.
Очевидно, духовното учение имало успех и се разпространило из обществото, тъй като и до ден днешен Детелината е символ на Свети Патрик и духовната му страст.
Детелината като келтски символ отново е била свързвана с триединство. Древните келти имали дълбоко разбиране за връзката си с природата и имат множество могъщи вярвания за триадите, за част от които вече говорихме в тази статия:
В по-земен аспект, детелината е била виждана като храна за добитъка, което й носи символизъм на охолство, провизии, храна.
Четирилистната детелина се счита и днес за символ на късмета, заради своята рядкост. Според ирландските вярвания, всяко листо символизира една от четирите късметлийски характеристики:

Уважение
Богатство
Любов
Здраве

От духовна гледна точка, четирилистната детелина представя същата божествена троица, която описва и Свети Патрик, но четвъртото листо е за човека, човечеството. Присъствието на това четвърто листо означава изкупление.
Детелината в сънищата отговаря за въпроси, свързани с растеж, финансови придобивки, успех, добро здраве и постиежения. Това се дължи и на зеления й цвят, тъй като зеленото символизира богатство и охолство, а какво друго символизира, може да прочетете тук:
Също така, миризмата на детелината е сладка, което, според изследвания на учените, носи усещане за спокойствие – това допълва символизма на задоволеност и постижение, свързани със сънуването на детелини. 

 (На тази снимка: Lucky Clover от Crimson Princess Jewelry, продадено)

Няма коментари:

Публикуване на коментар