Намери приказка

сряда, 10 юли 2013 г.

Цветовете и тяхното значение: ЖЪЛТО


Жълтото е цветът на ума и интелекта.
Жълтият цвят се свързва с придобидото знание. Това е цвят, който резонира с лявата или логическата част на мозъка и стимулира нашите умствени дейности, тренира ловък ум и възприятия. Най-светлата шарка в спектъра, цветната психология на жълтото е приповдигаща и осветяваща, дава надежда, щастие, веселост и забава.  То е креативната форма на менталния аспект, цветът на новите идеи, помага ни да намерим нови начини да вършим различните неща. Практичният мислител, не мечтателят.
Жълтото  е идеалният цвят за предизвикването на ентусиазъм за живот и може да събуди голямо самочувствие и оптимизъм. Този цвят обича предизвикателството, особено ако е за ума. Добър комуникатор е и обожава да говори. То е цветът на журналиста, на работещия в социалните мрежи. Жълтото е ученият – непрекъснато анализира, търси двете страни на проблема, преди да вземе решение, методичен. Той забавлява, комикът, клоунът.
Жълтото ни помага да вземаме решения по-лесно, тъй като се свързва с яснотата на мисълта и идеите, въпреки че често е импулсивно. Спомага за фокусирането, ученето и припомнянето на важна информация по време на изпити.  Понякога предизвиква тревожност, тъй като се движи бързо и може да ни накара да се чувстваме агитирани.
Жълтият цвят има склонността да ни кара да сме аналитични и критични, особено самокритични. Той е неемоционален, идва от главата, не от сърцето. Жълтото зависи от себе си и предпочита да не се свързва емоционално.  Свързано е с егото и нашето усещане за себестойност, за това как се чувстваме за себе си и как сме възприемани от другите.
Жълтото е най-забележимият цвят, затова се използва за специални светлини, които целят да ни привлекат вниманието.
Ако преминавате през големи промени в живота си, най-вероятно няма да понасяте жълтия цвят – това ще отмине. Означава, че имате проблеми със справянето с промените в този момент, а жълтото вибрира твърде бързо за вас и ви кара да се чувствате стресирани. Може да се балансирате със зелено или меко оранжево. По-възрастни хора също не реагират добро на повече жълто – то вибрира и за тях твърде бързо.
Позитивни и негативни черти:
Позитивните черти на жълтия цвят включват : оптимизъм, веселост, ентусиазъм, забава, добро чувство за хумор, самочувствие, оригиналност, креативност, предизвикателност, аналитичност, мъдрост и логика.
Негативни черти: критичност, осъждане на другите, свръханалитичност, нетърпеливост, импулсивност, егоизъм, песимизъм, страхливост, измамност, неемоционалност и липса на състрадание.
Варианти на жълтия цвят:
Светло жълто – този цвят помага за изчистването на ума, отваря го и го кара да бъде нащрек.
Лимонено жълто – окуражава самонадеждността и нуждата от подреден живот. Повишава чувствителността ни към критика.
Цитриново жъто – това е изкуствен цвят. Той е спътник на онези, които прескачат от връзка на връзка, дразнители с нестабилни емоции. Може да бъде измамно и бяга от отговорност.
Златисто жълто – цвят на самотнци, които са с голямо любопитство и инвестиране в най-изтънчените интереси.
Крем – кремът с лек нюанс на жълто окуражава новите идеи. Този блед цвят може да е индикатор за липса на самочувствие и нужда от непрекъснато уверяване.
Тъмножълто – тъмната страна на жълтия цвят е индикатор за склонност към депресия и меланхолия, липса на любов и самочувствие, непрестанно хленчене и циничност.
В окултните среди, жълтото е представител на стихията въздух, планетата Меркурий, зодията Телец и Везни. Отговаря чакрата на слънчевия сплит. Кореспондира с кръста, гръбначния стълб, панкреаса, черния дроб, храносмилането. Използва се при заклинания за лечение, приятелство, повишава продуктивността, премахва негативното мислене, увеличава креативността, самочувствието, красотата, интелекта.
Носенето на жълти полускъпоценни камъни и минерали увеличава способността да се изразяваме. Те са чудесни за писатели, говорители. Жълтите камъни стимулират движението и умствената осъзнатост. Използват се за повишаване на уменията за вземане на решения. Такива камъни са: цитрин, топаз, кехлибар, жълт флуорит,  калцит, лимонов кварц.






Няма коментари:

Публикуване на коментар