Намери приказка

неделя, 14 юли 2013 г.

Билки: БОСИЛЕК





Босилекът е член на ментовото семейство и има богат пикантен аромат, който напомня на другите ментови растения, с лек дъх на карамфил.

Английското наименование на босилека е Basil, което идва от гръцката дума, означаваща крал. Basilisicum е форма на латинското наименование за Василиск, създание, което причинявало лудост и смърт. Босилекът се носел като амулет срещу нападения. Понякога се използвал за лечение на лудост,  а може би я причинявал.

В африканския фолклор се твърди, че босилекът защитава срещу скорпиони, докато гърците казват, че скорпионите се размножават в присъствието на босилек. Европейците смятат, че принадлежин а Сатаната и трябва да проклинаш земята, докато го садиш, за да расте правилно. Босилекът се използва в английската народна магия, както много други неща, за да пази от зловредни магии, както и от напасти. Вещиците пиели сок от босилек преди да летят на метлите си. По времето на Тюдорите, малки саксийки с босилек се давали на гостите като прощален подарък, за да ги пази по пътя им. Ако подарите босилек на представител на противоположния пол, той ще се влюби лудо във вас и ще ви бъде вечно верен. В Румъния този акт се смята за официален годеж.

В Индия босилекът е свещен за хиндуистите като манифестация на боинята Туласи. Бог Вишну я съблазнил, приемайки формата на съпруга й, а тя се ужасила, че била невярна и се самоубила. Друга версия твърди, че смъртната Туласи, чието име било Вринда, се хвърлила в погребалната клада на съпруга си, защото била покъртена от смъртта му.  И в двата случая Вишну я обожествил и наредил да бъде почитана от съпруги, за да не остават вдовици. Нейната изгоряла коса се превърнала в босилек, който се нарича тулси в нейно име, хиндуистки символ на любов, вярност, вечен живот, пречистване и защита.

Толкова важна била тази билка, че в някои индийски съдилища хората се кълняли в босилека. Някои хиндуистки семейства дори поддържали босилек в двора си, молели му се и оставяли лампа до него през нощта.

В Хаити босилект е свещен за богинята на любовта Ерзули. В Италия също е символ на любовта. Саксия с босилек на перваза на балкона означавала, че дамата, която живее там е готова да приема ухажори.  

Босилекът е с мъжка природа, асоциира се със стихията огън и планетата Марс. Босилекът помага да се успокои съзнанието, носи щастие, любов, мир, пари и защитава срещу лудост. Използвайте босилек в заклинания, за да привлечете любов и да се приготвите за астрална проекция, или да ви донесе късмет във физически пътешествия.

Носенето на лист босилек в джоба ще привлече пари. Ако сложите листо на касата в работата ви, също ще ви донесе просперитет.

Накиснете босилек във вода за три дни и след това разпръскайте водата в дома или офиса си, за да привлечете клиенти и да държите крадците надалеч. (ритуал от Хаити)

Напрашете горната част от тялото си, особено сърцето си, със счукан на прах босилек, за да задържите очите на любовника си само върху себе си. (Южна Америка)

Сложете малко босилек във всяка стая, за да пази дома и семейството. За да защитите себе си, когато напускате дома си, натъркайте малко босилек на челото си. (Хиндуистки ритуал)

Босилекът се използва при екзорсизъм.

Босилекът е чудесна сушена подправка и влиза в употреба при сухи букети и билкове сашета. Ако сложите опал, лимон, анасон и канелен босилек в саше, ще предпазите дома си от мухи, комари.

Босилекът има антибактериални и антигъбични действия, което го прави добър помощник в почистването на дома.

След като сте се скарали с любимия, отделете малко време да се успокоите, като пиете чай от босилек. Когато продължите разговора, ще бъде по мирен начин.

Босилекът е полезен при срещи с любимия – чрез него може да окуражите другата страна или себе си да направите решителната крачка. Нужно е само да добавите капчица-две към олиото и да го използвате в приготвянето на романтичната вечеря.

Чаят от босилек помага за храносмилането и предпазва от подуване след хранене. Използва се за много стомашни болки. Има лек успокоителен ефект и помага при нервозни главоболия и безпокойство.

Босилекът се употребява доста в италианската, средиземноморската и тайландската кухня. Основна съставка за сос песто. Чудесен е с повечето видове месо, бобови култури, доматени ястия, паста, ориз, яйца, сирене, супи и задушени ястия. Добре върви с мащерка, чесън и лимон. Топлината намалява вкуса на босилека, затова го слагайте малко преди да е готово ястието. Семената от някои видове босилек, накиснати във вода, докато не се желират, се използват в азиатски десерти.

Най-добрият сандвич в света се състои от меко козе сирене, положено върху тост, няколко резена пресни домашни домати и свежи листа от босилек. Сервирайте, като нарежете сиренето и доматите за салата, сложите хляба отстрани и поръсите с балсамов оцет.

Тоник от зелен чай с босилек срещу акне:

Запарете едно пакетче органичен зелен чай и 2-3 супени лъжици листа от босилек в чаша вряща вода. Нека изстине, след което приложете на лицето с памук. Може да се съхранява в добре затворен буркан за 1 седмица.


Как да си направите прясно песто от босилек:

2 чаши свежи листа от босилек
1/3 чаша орехи
3 скилидки чесън, смлян
½ чаша екстра върджин зехтин
1 ½ супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
½ чаша настърган пармезан
¼ супена лъжица сол
Щипка черен пипер за вкус

Смелете орехите и босилека в блендер. Добавете чесъна и продължете да мелите. Добавете бавно зехтина с бъркае, добавете лимона и пармезана. Накрая сложете солта и пипера, пулсирайте с блендера, докато се смесят. Сервирайте върху топла паста.
Внимание: Да не се прекалява с употребата на пестото, ако сте бременни, както и да се избягва продължителна консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар