Намери приказка

неделя, 21 юли 2013 г.

Билки: РОЗМАРИН




 

Розмаринът се е използвал като основен елемент в ранните медицински и стерилизационни практики. По време на чумата през 1665 г, хората го носили и помирисвали срещу заразяване с ужасната болест. Слагали го в дамска чантичка, кърпичка или във върха на бастун на някой джентълмен.   

Розмаринът има мощно пречистващо действие. Той е един от най-старите аромати, използвани за тамян. Горял се е векове наред в стаята на болни хора, особено във френски болници по време на войната, за да убива микробите, а също и в църкви или публични места заради антисептичното му действие.

Векове преди изобретяването на хладилника, розмаринът се използвал за съхраняване на меса и други храни. Заради силното му антиоксидантно действие, хората увивали месото в смачкани листа на розмарин. Свежестта се запазвала, а миризмата и вкусът оставали приятни. Розмаринът се използвал и за контрол на популацията на някои насекоми, като комарите, бълхите, които носели чумата, и нощните пеперуди.

По време на Средновековието розмарин се разпръсквал по пода през Коледната нощ, за да ходят хората по него, а ароматът му да се носи във въздуха. Вярвало се, че който помирише розмарин на Коледа, ще има година на щастие и здраве. По тази причина се започнала традицията да има розмарин в коледните венци и други сезонни декорации.

Може би една от най-забавните истории за розмарина е свързана със 72 годишната Кралица Елизабет от Унгария. Тя страдала от тежка форма на ревматизъм и подагра, заради което се обърнала към лечебните сили на розмарина. Започнала да използва розмаринова вода, дадена й от един монах, който твърдял, че ще запази красотата й чак до нейната смърт. Всъщност, легендата твърди, че това лечение толкова подобрило нейното здраве, жизненост и външен вид, че чак Кралят на Полша й предложил брак, който крал, междувпрочем, бил на 26 години.  Приемайте това както искате.

„Измийте си лицето с розмарин и ще имате лице на фея.”

„Помиришете го и ще запази младостта ви.”

Така казват за розмарина.

 

Розмарин е латинско име, което означава „Росата на морето”. На гръцки името на билката означава  „Тамянът на цветята и дърветата”. Розмаринът заема специално място в древногръцката религия, тъй като е широко използван за освещаване и украсяване на олтари, храмове и свещени места. Според легендите, розмарин пораснал покрай новородената Афродита, когато семето на Уран оплодило земята на Гея. В по-късните години латинските корени на името били забравени и билката се превърнала в Розата на Дева Мария. Според християнската легенда, Дева Мария, докато била със синя рокля, докоснала храст с белоцветен розмарин и цветчетата станали сини.

Розмаринът се използва обширно в магически заклинания и формули от древността, но най-известен е с пречистващите си и защитни свойства. Използва се в ритуали за пречистване и разваляне на магии.

Билката  може да се гори заедно със смирна и тамян в подготовка за всеки магически ритуал или церемония.

Розмаринът носи и умствена яснота, фокус и добра памет. Старите митове казват, че само дъх на розмарин е достатъчен, за да подобри паметта и да помогне на носещия го да се освободи от това, което тормози ума му.

Заедно със защитните си и пречистващи качества, розмаринът може да помогне на жертва на зловредна магия да възвърне яснотата и фокуса на съзнанието си. Затова билката е много полезна, когато вещицата, магьосникът или чародейката не могат да мислят ясно.

Използва се в сашета и отвари за младост и дълголетие. Старите вещици правят инфузия от билката, която се прилага на кожата и косата за здраве, дълголетие и красота.

Розмаринът се използвал за защита на младоженци, за да подсигури техния дълъг, щастлив и здрав брак. Стара традиция споменава за клонче розмарин, което трябва да се потопи в първото питие на младоженците. После младоженците трябва да отпият от една чаша, за да остане любовта им истинска и да преодоляват препятствията по пътя си.  Друго обяснение е, че така двойката си спомня за щастието, което е споделяла по време на сватбения си ден, превръщайки го в ярък спомен, момент от времето, който действа като щит срещу по-лошите времена.

Розмарин се засажда или гори в гробища, за да почиват в мир обитателите им, тъй като той олицетворява това, че близките им ще ги помнят винаги.

Изгорете няколко листа от розмарин преди ритуал върху въглен. Помиришете дима за няколко секунди. Отпуснете се и приемете пречистващата сила на розмарина. Това ще ви помогне и да се предпазите от кошмари.

Някои от качествата и силите на розмарина включват способности да се призовават елфите. Казват, че онзи, който отглежда розмарин, най-вероятно ще привлече елфи в територията си.

За да привлечете елфите, изгорете равно количество изсушен розмарин и ружа навън. Винаги внимавайте, когато палите огън да не предизвикате пожар.

Да установите връзка между с феи или елфи може да е малко опасно, ако не трудно. Винаги използвайте защитен кръг, когато се опитвате да се свързвате по подобен начин с някого.

За каквото и да решите да използвате розмарина, дори само да изпиете чаша чай от ароматната билка, то знайте, че силите му не са за подценяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар