Намери приказка

неделя, 28 юли 2013 г.

Билки: АЛОЕ ВЕРА



 
Медицинските качества на Алое вера са разнообразни и адаптивни. Има способността да работи над различни проблеми, които даден човек би имал. Това е растение, което може да подобри здравето на клетките в цялото тяло. Алоето работи както вътрешно, така и външно. Когато действа на външно ниво, алоето има свойства, които включват кръвоспиращо действие, омекотяващо за кожата действие, антигъбично, възстановява клетки, което се използва при лечението на рани и изгаряния.

Когато действа на вътрешно ниво, алоето помага за намаляване на холестерола и подобряване кръвообращението в долните крайницци на тялото. Ензимите в алоето подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Помага на тялото да придобие рН баланс, докато цялостно влияе добре на гастроентерологичния тракт. Алоето изхвърля от организма вредните бактерии и възстановява благоприятната флора. Успокоява храносмилателни проблеми, колити, киселини.

Друго качество на алоето е, че е антибактериално. Алоето е ефективно срещу четири щама на метицилин-резистентни стафилококи, а също и срещу ешерихия коли, салмонела и стпрептококи.

Алоето е и противовъзпалително средство, а също и добър имуностимулатор. Съдържа антиоксидантни вещества, а д-р Иван Данов, водещ експерт на Алое вера, открива, че алоето притежава и способност за забавяне на стареенето.

Алоето е едно от най-старите медицински растения и е познато като Растението на безсмъртието.

Древните египтяни и гърци използвали растението векове наред и дори войни са се водили за него. Алое е затвърдило своите магически свойства през годините и бива преоткрито в средата на миналия век. Някои от имената, които са му давани са Растението на безсмъртието, Фонтанът на младостта, Тихият лечител, Растението на живота, Пустинната лилия.

 
(На снимката: Алое в оранжериите на резиденция Врана, личен архив на Принцесата)


През историята алоето е обградено от много митове и легенди. В някои култури дори е почитано като божествен дар. Днес, изследователите на алое-феномена и неговите лечителски и хранителни качества сравняват мистерията на алоето с мистерията на Създаването на света.

Алоето расте само в топли тропически местности. Принадлежи на семейството на Лилията, заедно с лука и чесъна, въпреки че прилича на кактус повече. Листата на алоето са дълги, твърди и зелени, оформени като меч, завършващи с остър връх. По време на цъфтенето, алоето има жълт цвят на стебло, растящо от средата на растението, достигащо доста над листата му. Бистрият гел се съдържа в сукулентните листа. Алоето може да намали загубата на вода след отрязването на някое от листата му, като затвори стомите си (малки епидермални пори на листото). Така това растение може да преживее дълги сухи периоди и да поправи всякаква повреда по листата си.

Най-висококачественият алое гел се придобива от вътрешните листа, когато растението е поне на 4 години. Тъй като гелът е твърде нестабилен, бързият и правилен процес на стабилизиране е жизненоважен и се прави в близост до растението.

В аптеките има алое гел, който е за пиене. Ето 10 причини защо да пиете този гел:

10. Алоето е много полезно за устната кухина и венците.

9. Има положителен ефект над дребни наранявания, изгаряние, одрасквания и кожни раздразнения.

8. Помага за храносмилането, премахвайки вредни бактерии и усвоявайки полезните хранителни вещества.

7. Подобрява имунната система

6. Регулира теглото и нивото на енергия

5. Поправя колагена и еластина, с което подобрява вида на кожата.

4. Дава дневна доза минерали.

3. Дава дневна доза витамини.

2. Има антивъзпалително действие.

1. 8 от жизненоважните аминокиселини за нашето тяло, които то не може да произвежда само, се съдържат в алоето.

Алоето, обаче, е и в листата на токсичните растения. Латексът от външния слой на листата се използва от години за лаксативно средство, но основната му съставка – алоинът, е свален от пазара, заради канцерогенен ефект, който е имал върху плъхове в лабораториите. Затова и непрекъснато се предупреждава за токсичната му природа. Този външен слой е мястото, където се съдържат и всички хранителни вещества на соковете от алое. За щастие, токсичният, или лаксативен, алоин може да бъде извлечен и елиминиран от тези орални добавки и сокове.

 

Много е важно, когато имате желание да използвате растение за помощ – магическа или лечебна, да го помолите предварително за тази помощ и после да откъснете, отрежете и прочее от него. А накрая да му благодарите. Вярвате или не, това ще засили връзката ви с това растение, особено ако е домашно. Да имате алое в дома си би било като една голяма аптечка, намираща се в саксия.

Древните вещици са знаели силата на растенията и са я приемали за даденост, докато ние, модерните хора, срещаме трудности в това да повярваме в подобни качества на растенията, които не могат да се опишат в химична формула. Розата може да е роза, но един магьосник знае, че в неговата ръка розата може да се превърне в могъща съставака на магия, която да промени реалността. Розов храст в градината може да бъде защитник, може да е и фонтан от любов и радост. Затова е важно да се отнасяме добре с растенията, които отглеждаме, защото макар и статични, те са живи същества в някаква си тяхна форма на живост. И те реагират, о, да, реагират на нашето отношение към тях.

Алоето може да се използва в ритуали за защита, за късмет, водна и лунна магия. В добавка към популярната му роля на домашна аптечка, алоето е силна защитна билка. Пази дома от зли влияния и предпазва от инциденти. Окачено в дома, привлича късмет и просперитет. Посаждането на алое на гроба на любим човек, носи мир на покойника. Алоето премахва самотата, а един ритуал за любов иска да се изгорят листа от алое в нощта на пълнолунието, за да се привлече любовник до новолунието.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар