Намери приказка

сряда, 3 юли 2013 г.

Фамилиари или помощници на вещици






В миналото се смятало, че фамилиарите са свръхестествени същества, които служат и помагат на вещиците в тяхното практикуване на занаята.  Според стари текстове, те се появявали във всякаква форма, най-често – като животни, но понякога са човекоподобни.  Основната им цел е да служат на вещицата или на младата вещица, да я защитават, докато не осъзнае и овладее новите си сили.
Има няколко определения за фамилиарите. Едно от тях е, че те са алтер егото, личния демон, тотем или духовен спътник на дадения човек. Не прилича на него, дори може да има собствен живот, но остава тясно свързан с него.  Друго твърдение определя фамилиарите като духовете на мястото, на което живее вещицата или човекът, който ги има.
Как вещицата се среща със своя фамилиар? Има три типа срещи. При пърия тип – помощникът се появява спонтанно пред вещицата, докато тя върши ежедневните си задачи – независимо дали у дома, или навън. Вторият тип среща е, когато на вещицата се дарява фамилиар чрез нейн предтеча, който е член на севейството, или може да е много силен дух. В много случаи, вещицата има трудности преди срещата си със своя фамилиар и той се появява с предложение за помощ, което е третият вид среща. 
Често вещиците правят пакт със своя фамилиар и може да работят с него от няколко седмици до няколко десетилетия. В други случаи те призовават своя фамилиар, само когато имат нужда от него.
Най-често фамилиарът е черна котка. Черните котки са силно свързани вещерството и има достатъчно суеверия за тях. Но фамилиар може да бъде почти всяко животно. Други често срещани форми са куче, сова и жаба.
Когато фамилиарите имат хуманоидна форма, обикновено изглеждат странно, имат някакъв недъг или приличат на демони. Легендите от времето на гоненията на вещици казват, че фамилиарите пият кръв. Те са смятани за поне толкова опасни, колкото и самата вещица, тъй като са свръхестествени същества, приличащи на обикновени животни, които шпионират и сеят разруха и опустошение за своята вещица, без да са лесно забележими.
Докато християнството определя фамилиарите за демони, то уиканите и нео-паганистите смятат, че са еквивалент на ангел закрилник. Фамилиарите могат да бъдат най-близкият спътник на вещицата, предлагайки й морална подкрепа, специално знание, лечение. Има теория, че всеки човек си има демон или дух покровител във формата на животно.  

Как да се свържете със своя животински духовен водач?
 
За да се свържете със своя животински духовен водач, ще имате нужда от време и търпение, а също и място, което е близо до природата – на село или някой голям парк. Макар че водачът ви би могъл да ви намери навсякъде, по-лесно е,  ако сте отворени към природата. Носете удобни дрехи. Къде ще седнете или легнете зависи от вас.  Не използвайте разсейваща музика или тамян. Огледайте се с очите си, слушайте с ушите си, подушете с носа си, почувствайте с кожата си, докато не влезете в ритъма на тази част от света. Помислете си как този ритъм се повтаря всяка година, век след век.
Затворете очи. Ще продължите да чувате и подушвате, но съзнанието ви ще ви дари с видение, без да се разсейвате от света около вас. Ако нямате опит в медитацията, съзнанието ви ще се лута от тема на тема безспирно и различни същества ще се появяват. Първото, което видите не е задължително вашето. Поговорете си с всяко от тях и вижте какво съобщение ще ви предадат. Вашият духовен водач ще има да ви каже нещо важно, а не празнодумни ласкателства или укори. Водачите не искат да ви завладеят – те си имат собствени животи, но могат да ви покажат пътя, по който да вървите.
Не се обезкуражавайте, ако не усетите, че сте се свързали с вашето животно. Помислете си какво сте научили от случилото се. Дали няма да се чувствате по-добре на друго място? По друго време на деня? Опитайте отново и може да се изненадате от успеха си.
Веднъж намерили своя водач, ще го виждате отново и отново. Може да е в сънищата ви или да го разпознаете в някой непознат. Но той ще бъде личният ви водач. 

Как да медитирате за фамилиар:

Концентрирайте се в отпускането на тялото. Започнете с пръстите на краката и ходилата. Накарайте ги да се отпуснат. После бавно продължете нагоре по цялото тяло. Обърнете специално внимание на мускулите на раменете, врата и челюстта, тъй като те се натоварват най-много.  Когато сте напълно отпуснати, заобиколете се мислено с бяла светлина. Вдишайте я, обгърнете се с нея. сега визуализирайте кладенец пред вас. Може да използвате езеро или река, ако искате. Вземете всичките си проблеми, включително хората, които ви ги създават, и ги хвърлете в кладенеца. Ако не искат да стоят там, визуализирайте капак с ключалка, който ги държи там. Правейки това, вие казвате на съзнанието си, че за проблемите ви сте се погрижили и така няма да влезете в медитацията с проблеми и негативни мисли.
Визуализирайте пейзаж покрай себе си – може да е гора, джунгла, пустиня, каквото и да е, стига да няма сгради и хора. Може да се изненадате и да се окажете на място, което изобщо не сте имали предвид. Приемете каквато и сцена да се появи пред вас. Започнете да се разхождате из нея. наблюдавайте съществата там. Ако някое се приближи, опитайте се да комуникирате с него. Вижте какво прави и как ви отговаря. В повечето случаи комуникацията на това ниво е телепатична. Може да ви кажат, че тоав същество ще бъде вашият астрален фамилиар, или е дошло да ви помогне с някое от качествата си. може да се наложи да комуникирате с няколко същества преди да си тръгнете от мястото.
Когато приключите с разходката и разговорите, благодарете на съществата и се насочете към тялото си, внимателно се върнете в него и бавно отворете очи. Раздвижете ръцете и краката си, преди да станете. 
И така, ако имате желанието за собствен фамилиар, може да пробвате на своя отговорност да го потърсите, освен ако той вече не ви е намерил. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар