Намери приказка

неделя, 7 юли 2013 г.

КОПРИВА







Копривата е целогодишно растение, което може да достигне височина от четири стъпки. Предпочита песъчлива почва, но расте навсякъде. Листата са назъбени с косъмчета, които „парят”, когато я докоснете.
Ако посадите коприва в двора си, повечето хора ще ви помислят за луди, тъй като тя се разпространява бързо и завладява целия двор.  Листата трябва да се събират от незамърсени райони през пролетта. Могат да се изсушат за бъдеща употреба. Корените се събират през есента. Изсушаването или готвенето на копривата отнема нейния парещ ефект.
Влакната на копривата са здрави и могат да се използват за направата на въже, плат, брезент, канап, връв, мрежи и хартия. Употребата на копривата за тези цели е широко позната отпреди появата на лена. Недостиг през Първата световна война кара производителите да използват коприва за военното облекло.
В миналото копривата е била доста често използвана в кухнята. През 17 век яхния от коприва било едно от най-популярните ястия в Британия, а супа и пудинг от коприва – в Шотландия. Използвала се е и като средство срещу ревматизъм. От копривата се прави бира и вино, а чаят от листата на коприва е много полезен.
Копривата е била свързвана със светкавиците и животното, асоциирано с нея е змията. Боговете на гръмотевиците и бурите също са свързвани с копривата, като Тор, например. Билката се хвърляла в огъня по време на бури като приношение, за да даде защита.
Китка прясно откъсната коприма под леглото на болен човек помага за неговото бързо оздравяване. Носена в ръка пази от духове и зли сили. Изсушена и разпръскана из дома пази от злото. Сресването със сок от коприва помага срещу оплешивяване.

Богата е на витамини и минерали, а чаят от коприва е добър за лечение на подагра и ревматизъм. Може да се използва за регулиране на менструацията и стимулирането на кърмата. Добре повлиява екзими, особено детските и неврозните екземи. Инфузия от коприва ежедневно ще подобри кръвообращението и ще засили растежа на косата. Добра гаргара е за афти и възпалено гърло.
Свързва се със зодията Скорпион, а понякога и с Овен, планетата Марс и елементът Огън. Копривата се асоциира със смъртта и се използва в погребални ритуали. В Ирландия се смятало, че копривата расте върху телата на мъртвите. Уелците вярвали, че ако се сложи прясна коприва под възглавницата на болен човекк и остане зелена – той ще оживее, но ако пожълтее – той ще умре. В Дания смятат, че копривата расте от кръвта на невинни жертви.
Метли от коприва се използват за измитане на злото и изпращането му там, откъдето е дошло. За да се премахне проклятие и да се върне на изпращача му, се прави кукла, пълна с коприва или билката се носи в саше. За здраве се изкоренява копривата и се казва името на болния, заедно с имената на родителите му. Ако изсушени листа се сложат в обувките, това ще предпази носещия ги от ходенето по опасни места.
Не трябва да се използва от бременни жени и да се прилага директно на открита рана.


Няма коментари:

Публикуване на коментар