Намери приказка

неделя, 23 юни 2013 г.

ЛАВАНДУЛАТА - ценна и благоуханна











Лавандулата е не само красиво растение с прекрасен аромат, на което попадате, докато се разхождате, а е една от най-силните и широко употребявани билки през вековете, заради своите лечебни и магични свойства.

Може да се използва като тамян за ароматни пръчици, в свещи, за инхалации, компреси и добавка за душ или вана.

Нейният аромат помага за главоболия, премахва стреса и помага за добър сън, подобно на лайката. Отпуска, а също така добавя романтично настроение във всяка стая. Лавандулата помага да се третира депресия и тревожност. Няколко капки масло се слагат в уред за ароматерапия или се използва ароматизирана свещ.

Лавандулата се използва в правенето на заклилания и амулети. Би трябвало да я има във всяка градина, защото приложенията й са безгранични.

В Древна Гърция е позната като вещерската билка. Асоциира се с любов и очарование. Използва се при раждане, за да се притъпи болката от родилните мъки, а също и да с пречисти въздуха в стаята. Привлича любов и предлага защита. Използва се като помощно средство, за да се види Светът на духовете.

Лавандулата се прилага в магически торбички, като масло, любовни магии, пречистващи и в амулети, за сън, дълъг живот, мир, желания, видения, привличане на мъже, яснота на мисълта.

Има силно антисептично, антигъбично, противовъзпалително, антиконвулсивно и антидепресантско действие.  3 супени лъжици в 6 чаши вода са идеален седатив, лекуват главоболие и са полезни за храносмилането.  Тонизира, може да се прилага по време на натинки, трески, грип. Лавандулата се хвърля в огньовете на Мидсъмър от вещиците като жертвоприношение към древните богове.

13 употреби на лавандулово масло в ежедневието ни:

1.                  За успокоение – натрийте 2-3 капки масло в шепите си, после инхалирайте, за да вкарате аромата до амигдалата си, където се съхраняват емоциите, за да се успокоите. После разтрийте ходилата си, слепоочията, китките и ще имате моментален успокоителен ефект над цялото тяло. Идеално е за използване в населени места като самолети или метро например, за да си направите собствен оазис.

2.                  За сън  - отново в шепите и инхалирайте. После втрийте капка лавандулово масло на дланите си и загладете с тях възглавницата си, за да можете да заспите.

3.                  При ужилване от насекомо – капчица масло върху ухапването или ужиленото място, за да спрете подуването и дразненето.

4.                  Леко изгаряне – 2-3 капки върху лекото изгаряне, за да намалите болката.

5.                  Порязвания – капка масло върху порязаното място, за да спрете кървенето, да изчистите раната и да убиете бактерията.

6.                  Екземи и дерматити – няколко капки лавандулово масло се смесват със сусамово или  кокосово олио и се слагат повърхностно върху екземата или дерматита.

7.                  Световъртеж или приложаване при път – капка лавандулово масло на върха на езика, зад ушите или около пъпа.

8.                  Кръвотечение от носа – за да спрете кръвотечението, сложете капка лавандулово масло върху носна кърпичка и я увийте около парче лед. Притиснете вързопчето над горната си устна, близо до носа, докато не ви стане неприятно или кървенето спре. Внимавайте да не премръзне устната или венеца ви.

9.                  Суха или напукана кожа – втрийте масло от лавандула на мястото, където кожата е напукана или твърде суха.

10.               Напукани или изгоряли от слънцето устни – втрийте капка масло върху тях.

11.              Сенна хрема – втрийте капка лавандулово масло между дланите си и вдишайте дълбоко при първите симптоми.

12.              Пърхут – няколко капки лавандулово масло се втриват в скалпа

13.              Херпес – капчица лавандулово масло се слага върху херпеса.

14.              БОНУС: идеална е за допълнително овкусяване на ястия – няколко капчици към всяка рецепта, която искате да подобрите. Добавете във водата или чая си, към браунита, бисквитки, десерти, шоколад или салатни дресинги и се насладете на прекрасния вкус!

Няма коментари:

Публикуване на коментар