Намери приказка

понеделник, 24 юни 2013 г.

Символи: ЦВЕТЯ и ЛИЛИЯ

 




Символи: Цветя, Лилия

Цветята и тяхното значение са обект на разговори, размишления и сплетни откакто човечеството е започнало да обръща внимание на красотата в техните цветове. Символизмът на цветята е безкраен и тяхното значение варира от защита, през любов, предупреждения, до богатство.

Някои цветя пък преливат от символни значения.  Цветята са всъщност репродуктивната система на растенията, в повечето случаи значенията им са за: любов, раждане, съюз, растеж, връзка.

През вековете хората са създали символичен речник на езика на цветята, който става популярен във Викторианската ера. През з 1600 г лейди Мери Уортли има основна цел да популяризира цветята и тяхното значение. Преди нейното изследване и наблюдения, символизмът на цветята е бил чисто езотеричен.

Флоралният символизъм варира в зависимост от типа на цветето, как е аранжирано, колко цветя има в аранжировката, техните комбинации. Един цветен букет като подарък има безкрайни символи и значения. Само някой много навътре в езика на цветята и значенията им може да разкрие тайния им код. 

Не само Викторианската ера открива цветния символизъм. По-дълбоки значения са придавани на цветята още в древните култури на египтяните, индианците, гърците, келтите, японците и китайците.

Независимо дали сте привърженици на Уортли или се придържате към китайския символизъм на цветята, не забравяйте, че те винаги са символ на щедрост и любов, когато се подаряват.

Днес по-специално внимание ще обърнем на Лилията.

Гърците асоциират лилията с раждането и за тях е символ на майчинството, защото цветето е създадено, според митологията им, от кърмата на Хера.

Зевс искал Херкулес, извънбрачния му син от друга жена, да стане бог. Единият начин за това бил да му даде да суче от Хера. Зевс накарал бога на съня, Сомнус, да приспи Хера в дълбок сън, докато карал Херкулес да суче. Той малко се престарал и млякото протекло и създало Млечния път, а млякото, което прокапало на земята, се превърнало в бяла лилия.

Противоречиво е, че лилията съдържа и мъжки качества, тъй като гърците я възприемали като символ на висш еротизъм и сексуалност.

Акушерски митове твърдят, че може да се каже полът на бебето, използвайки лилия и роза. Всичко, което трябва да се направи, е да се приближите към бременна жена с роза в едната и лилия в другата ръка. Ако майката избере розата – ще има момиче, ако избере лилията – момче.

Лилията въплъщава в себе си символи като надежда, вяра, раждане, чистота, обновление, обещание, страст, целомъдрие, невинност, плодовитост, пречистване, майчинство.

В алхимията се асоциира с лунните и женствените качества.

Християните смятат лилията за символ на целомъдрие, невинност, чистота и благочестивост. В ранното християнско изкуство бялата лилия е символ на Мадоната, цветето е асоциирано с Дева Мария. Обикновено е изобразявано във ваза или държано от Архангел Гавриил. Стеблото на лилията символизира религиозното вярващо съзнание на Дева Мария. Листенцата на цвета представят нейната чистота и девственост. Мирисът на цветето е нейната божественост, а листата – нейното смирение.

Трите листенца на цвета се смятат за символ на триединството и съдържат три добродетели – Милосърие, Надежда и Вяра.

Лилията се идентифицира и с Fleur-de-lys, хералдическата лилия, където всеки издатък на мотива е символичен за 1) Царственост, 2) Просперитет, 3) Разширение.

В сънищата лилията означава справяне със светостта на сърцето, елегантността и нуждата от яснота или пречистване. Ако сънуващият гледа лилия, това е знак за окуражаване и шанс за успех. Ако сънувате, че държите лилия, това значи, че имате уважението на другите хора. Ако захвърляте или изхвърляте лилия, това е знак, че злоупотребявате със силата си.

Да сънувате лилии може да е знак, че е време да действате за някакъв план или мисъл, търсене на мир, спокойствие.

Езотеричното значение на лилията включва – развитие, растеж, прогрес, свобода, чистота. Лилията можем да открием в няколко Таро карти – Магьосникът, Умереност, Асо Пентакли. В Тарото лилията е символ на чистота, невинност и плодовитост. В добавка символизира уязвимост, свободата да бъдем себе си. цвете на здравето и обезпечението. В наредба, лилията може да означава растеж, развитие, невинност в живота ни. В зависимост от картите наоколо може да значи и нови връзки, раждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар