Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Митове и легенди за бижутата: РУБИН




Думата „рубин” идва от латинското „ruber”, което означава червено. Казва се, че червеното сияние на рубина идва от вътрешен пламък, който не може да бъде изгасен, правейки подаряването на такъв камък символ на вечната любов.
Рубинът е един от най-ценените скъпоценни камъни хиляди години назад. Казва се, че той е сред най-прекрасните от дванадесетте камъка, които Бог създал, когато създавал всичко, а този „Господар на скъпоценните камъни” бил сложен на врата на Арон по божия команда. В Библията, Йов казва, че „мъдростта е по-ценна дори и от рубините”. В древния език санскрит,, рубинът се нарича „ратанараж”, или „кралят на скъпоценните камъни”, също така – ратанаяка – водач на скъпоценните камъни.
Сред множеството митове, легенди и странни вярвания от древни времена, се е вярвало, че носителят на рубина е благословен със здраве, богатство, мъдрост и невероятен успех в любовните деяния. Още повече, носителят му придобива способността да живее в мир с враговете си. На някои места се смята, че рубинът дори носи непобедимост.
Всички цветове на рубина, освен червения, са познати като сапфири, което довежда до недоразумението – къде свършва рубинът и къде започва сапфирът. През 1991 година, Международната Цветова Асоциация на Скъпоценните камъни прокарва резолюция, че светлите отенъци на червения цвят ще бъдат в категория рубин, тъй като е трудно да се установи къде точно започва розовият цвят. На практика, сега розовите нюанси са познати и като розов рубин, или като розов сапфир.
Рубинът е рожден камък на месец юли, в някои древни текстове – на месец декември, а също е камък на зодия Козирог.
В ориенталската митология, рубинът губи цвета и яркостта си при знак за опасност или в присъствието на отрова.
Вярва се, че рубинът дава кураж, просперитет и страст. Помага за развиването на интуицията и някои ясновидски дарби, докато подобрява връзката с ангелски същества, животински тотеми и духовни водачи.
Рубинът, също така, е камъкът на кралете – тъй като давал защита и ясновидски дарби, кралските особи се стараели  винаги да имат под ръка поне един рубин, който хем да ги пази от евентуална опасност, хем да им помага да властват мъдро и да предвиждат най-добрите ходове за кралството... или за самите тях...

Няма коментари:

Публикуване на коментар