Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Символи: СПИРАЛА





Най-профилиранотоявление на спиралата е в келтския символизъм, където безброй древни келтскиартефакти са украсени със спирали.
В духовен аспект,спиралата представя пътеката, водеща от външното съзнание – материализма,външното осъзнаване, егото, възприятията – към вътрешната душа (просветлението,невижданата есенция, нирвана, космическото осъзнаване). Движението междувътрешния и външния свят са проследявани от спиралните ахретипни пръстени.
В смисъла напрераждането и растежа, спиралата олицетворява съзнанието на природата,започвайки от сърцето й и израствайки навън. Това е начинът на повечето неща,според мистиците.
Някои заключения заспиралата:
-                    Еволюционен и холистичен растеж
-                    Пускане на нещо да си отиде, освобождение
-                    Осъзнаване на нещо в контекста на цялото
-                    Свързаност и съюз с божествените и космическитесили
-                    Революция на времето, звездите, планетите ипътят към естествения прогрес
Древните келти най-вероятно са използвали спиралата катосимвол на изграждащ съзнанието съзидателен процес, в който актът на създаванена спирала в работата им освобождава съзнанията им. Може би затова доминират вкелтския свят, заради силното желание да излезе от физическото си обитание и данавлезе във владението на сънищата и интуицията.
Баланс, прогрес, посока, инициация, центриране, растеж,осъзнаване, връзка, пътешестваен, развитие.
Пробвайте сами – рисувайте спирали. Правете спираловиднимозайки. Използвайте всеки начин, за който се сетите, а докато ги правите, сипредставяйте как задръжките на съзнанието ви се отпускат. Това упражнение еподобно на оцветяването на мандали. Идеята е да се изгубим във величието натворенето. Мандалата или спиралата са символи на съзидателността и може да изстрелясъзнанието ни в дълбоки светове на осъзнаване.  Дори можете да танцувате като дервишите вкръг, за да помогнете и на тялото си да се освободи.
Ето и няколко примера за естествени спирали в природата –лозя, змии, раковини, торнада, охлюви, извити дървесни стволове, водовъртежи,рогата на някои животни.
Помислете малко над това и намерете своите спирали вМайката Природа, за да разширите своето осъзнаване и съзидателна сила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар