Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Турмалин





Името на турмалина идва от сингалската дума „touramalli”,означаваща „смесени оцветени камъни” и в началото се използвала за асортиментот цветни камъни, състоящи се основно от циркони.
Турмалинът има много имена – елбаит, дравит, лидикоатит,ахорит и прочее. Камъкът се среща във всеки цвят на дъгата, понякога и вкомбинация от два или три цвята. Понякога цветовете са различни в двата края накристала, докато друг път един цвят е в сърцето му, а друг – отвън. Когато вътрешността е розова, а външността зелена – нарича се динен турмалин.
Турмалинът има друга черта, която е интересна на учените отдревни времена. Преди 23 века, философът Теофраст пише, че турмалинът привлича сламки и частички дърво. Този ефект, наречен пироелектричество, се получава,когато кристалът е затоплен, причинявайки позитивен заряд в единия край и отрицателен в другия, което привлича частички с леко тегло. Затова турмалинът се нарича „магнит за пепел”
Способността на този камък да прилича на други камъни често обърква. Много скъпоценни камъни от Руските кралски бижута от 17ти век, смятани някога за рубини, се оказват турмалини.
През 1989 в мини в Бразилия намират турмалин, който не бил виждан досега. Парабия турмалинът е в неверятно ярки сини и зелени цветове, заради съдържание на меден сулфат, добавен към мъничко количество злато като оцветител. Тези редки камъни са с много висока цена в момента на пазара.
За турмалина се казва, че може да неутрализира негативните енергии и да премахва страха и скръбта. Повишава креативността и вдъхновението, заради което често е използван като талисман от художници и писатели.
Черният турмалин е развил не един и два мита през годините, защото се смята, че има по-специални качества. Търкането на черен турмалин между ръцете, например, носи късмет и щастие. Той пази от негативни енергии и защитава от радиация, електромагнитен смог и черни магии. Намалява ефектите настраха, обсесиите. Добър е за артрит и имунната система. Индианците гоизползват като защитен камък, но когато е в комбинация с кварц, не само разваля магията, но енергизира нейната жертва и подобрява живота й. Използването му със слюда връща магията и негативните енергии откъдето са дошли и показва кой ги еизпратил. Защитава срещу гняв, завист и алчност.  Много добър камък за защита и проницателност.

На снимка: Колие Сърцето на нощта, Crimson Princess Jewelry

Няма коментари:

Публикуване на коментар