Намери приказка

сряда, 26 юни 2013 г.

Самюел Колт – създаването на една легенда





 Самюел Колт е роден в Хартфорд, Кънектикът, на 19 юли 1814г. Като момче учи в местното училище и работи в текстилната фабрика на баща си. очарован е от машините дори като малък. Наслаждава се да разглобява неща, за да види как работят. 
Когато е само на 15 години, Самюел решава, че има нужда от повече приключения, отколкото фабриката му предлага. Затова намира кораб, който набира екипаж и се записва като моряк, за да тръгне в открито море.
Едно от изобретенията на Самюел е револвер, наречен Колт, заради въртящия се цилиндър. Преди револверът Колт има само едно и двуцевни кремъклийки пушки за ръчна употреба. Колт револверите са базирани на cap-and-ball технология, докато през 1869 година лицензът на Смит и Уесън за техния цилиндър, купен от Ролин Уайт, изтича.
Според легендата, докато е в морето, Самюел Колт развива идеята за пистолет с въртящ се цилиндър. Историята варира, но някои казват, че докато стоял на палубата, гледайки въртящия се рул на кораба, му дошла идеята. Каквото и да е истинското вдъхновение, обаче, Самюел Колт създава револвера, който трансформира едноизстрелните оръжия в многоизстрелни. През 1835г Колт получава първия си европейски патент за оръжието, а през 1836 го патентова в Съединените Щати. Създава фабрика и започва да произвежда оръжия в Патерсън, Ню Джърси, през 1836. Револверът, обаче, се възприема бавно и трудно, което води до затварянето на бизнеса през 1842 година.
Самюел Колт е изобретател по сърце. Когато този бизнес се проваля, той се оглежда и вижда други сфери, в които има проблеми за разрешаване. Той е един от онези невероятни хора, които виждат проблемите и техните решения. За него имало толкова много потенциал в откритията и технологиите на неговот време, че просто трябвало да опита и да ги впрегне в употреба. Има опит в оръжията, експлозивите, корабите, морето, подводни експлозиви с дистанционно. Замесва се и с телеграфната технология и създава първия подводен телеграфен кабел. През 1847 година Колт отваря отново бизнеса си с оръжия, когато армията на Щатите иска да закупи доволно количество револвери. Колт успява да изпълни поръчката на правителството и това е неговият удар.
Докато неговият оръжеен бизнес процъфтява, той отново отправя поглед към бъдещето. Отваря завод в Англия и започва да купува земя по поречието на река Кънектикът, за да строи там. През 1855 завършва строежа на новия си Хартфорд завод, който е най-големият частен завод за оръжия в света. Непрекъснато използва нови идеи в работния процес – конвейери, модерни технологии. Името на Колт става известно по цял свят, а поръчките растат. Неговите оръжия са познати с високото си качество и надеждност, той става много богат мъж.
Умира на 47 години в Хартфорд, но жена му Елизабет поема бизнеса и продължава да процъфтява. Оръжията на Колт се използват широко в Гражданската война, а моделът Колт 45 калибър, Пийсмейкър става синоним на американския запад.

Мистерията:
През 1835 година, когато Халеевата комета преминава, същата нощ, когато онези мъже умират на Аламо, казват, че Колт направил пистолет. Специален пистолет. Напарвил го за човек, който не се заседявал много на едно място. Историята казава, че направил само 13 куршума, а след като човекът изстрелял половина куршуми, изчезнал заедно с пистолета. . За този револвер се твърди, че можел да убие ВСИЧКО...

Няма коментари:

Публикуване на коментар