Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Кралица Хатшепсут



Хатшепсут е една от малкото жени фараони наЕгипет, още повече, че е имала дълъг и успешен живот на владетел, маркиран сграндиозни строителни проекти и търговски експедиции.
Хатшепсут е най-голямата дъщеря на Тутмос І иАамес. Тя е един от забележителните владетели в Новото кралство иживее през 15 век преди Христа, управлявайки ранната 18 Династия вЕгипет – период, познат като Новото кралство. Тя е на трона 15-20 години.
Хатшепсут е полусестра и жена на Тутмос ІІ, койтоумира след само няколко години на трона. Тутмос ІІІ, нейният племенник изаварен син, е наследникът за трона, но е твърде малък за тази длъжност иХатшепсут застава начело на Египет. Бидейки жена е пречка, но Собекнеферу,жената фараон от Средното кралство, вече е управлявала преди нея в 12 династия,така че Хатшепсут има прецедент. Представяна е с пола, корона, яка и фалшивабрада. Статуя я изобразява без брада, с гърди, но обикновено видът й е мъжки.
Когато Тутмос ІІ умира, Хатшепсут не смята даседи и да чака племенника си да стане на възраст, за да поеме трона си. Католюбима дъщеря и известен фараон, харизматична и красива, тя успява да придобиедостатъчно последователи. През повечето време е изправенапред бунтове заради факта, че е жена, особено когато Тутмос ІІІ пораства достатъчно.Използвайки пропаганда и добрите си политически умения, тя прескачапрепятствията, които се изпречват на пътя й. За да премахне страховете нахората си, тя се превръща в „крал” във всички статуи и релефи. Обличаофициалните мъжки кралски одежди и слага дори брада. Въпреки че няма войни повреме на управлението й, тя доказва независимостта си и прави експедиции доднешна Сомалия, в търсене на слонова кост, животни, подправки, злато и ароматнидръвчета, които египтяните обичали. Тези експедиции са добре документирани вйероглифите в нейния храм. С картини има изобразени сцени отпътуването, включително и забавни картини на пунтите и тяхната кралица, коитоегиптяните със сигурност са гледали някоя ехидна забележка. Изобразяванае със свръхнаднормено тегло, орлов нос и гърбица. Това, в сравнение с ниската ислаба, все още, египетска кралица, със сигурност е било обект на подигравки.
Хатшепсут е ловък политик и елегантна владетелкас достатъчно харизма, за да държи под контрол цялата държава за 20 години. Нонейната харизма и опит успяват да я доведат едва дотук. Затова тя използва два метода,за да подсигури трона си. Единият е да подчертава не само семейната връзка сТутмос І, нейния баща, но и това, че той я е обичал и предпочитал много. Тятвърди, че е избрана от баща си пред двамата си братя и малкия си полу-брат.Втората й самонадеяност, която е доста спорна, обаче, е, че идва от директнабожествена семейна линия. Твърди дори, че Амон е нейният баща. В стените нагробницата е написана история, която детайлно описва нощта, когато Амон-Ре препива сАамес във формата на Тутмос І.
Тази пропаганда работи в полза на Хатшепсут, зада затвърди позициите й. Но когато Тутмос ІІІ пораства, нейният суверенитет серазклаща. Нейният полубрат изпитва силна ненавист към нея и към нейния консортСенмут. Когато Сенмут умира,  първоначално е трябвалода бъде погребан в гробницата, която сам е построил за Хатшепсут, но всъщностбива погребан в собствената си гробница. Не дълго след смъртта му, саркофагътму е напълно разрушен и разбит на над 1200 парченца. Мумията му никога не еоткрита.
След смъртта на Хатшепсут, се предполага, че ТутмосІІІ заповядва името й да бъде заличено, а гробницата разрушена.
В Долината на Кралете има гробница, която Хауърд Картъроткрива през 1903 година. В нея имало две силно повредени мумии на жени. Еднатабила дойката на Хатшепсут, Ситре. Другата била на жена на средна възраст съссилно наднормено тегло, чиято лява ръка почивала на гърдите в „кралска”позиция. Мумификацията е извършена откъм таза, вместо отстрани, както енормално, заради теглото й. Мумията на Ситре е преместена през 1906, но другагае оставена. През 1989 година американският египтолог Доналд Райън преоткривагробницата. Причина за смъртта на кралицата се смята, че е рак на костите. Същотака е имала диабет, развалени зъби и е била около 50 годишна. Тялото еидентифицирано чрез зъб.  Тъй катоповечето нейни образи по релефи и статуи са мъжки, когато Тутмос ІІІ решава да заличи съществуването й, просто името Хатшепсут бива замененос Тутмос І, ІІ, или ІІІ. Името на Сенмут също бива премахнато. Дали Тутмос ІІІе убил Хатшепсут, Сенмут и тяхната дъщеря, е доста вероятно.
Въпреки споровете покрай нейното управление като жена, тя управлява най-могъщата и напреднала цивилизация в света за 20 години. Дори и да е имало хора, които оспорвали нейния успех, той остава за цяла вечност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар