Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Елизабет Батори - Кървавата контеса







 

Днешната благородна дама няма добра репутация, но пък има интересна, макар и доста плашеща история...
Елизабет Баторие родена в едно от най-старите и богати семейства в Трансилвания. Нейнотосемейство има множество могъщи роднини – кардинал, принцове, братовчед, който еминистър председатело в Унгария. Най-известният роднина е Истван Батори, койтое принц на Трансилвания и крал на Полша от 1575-1586г. Казва се, че Елизабет еимала ужасни гърчове като малка, което е причинено най-вероятно от епилепсияили друго неврологично заболяване, доста вероятна причина за по-нататъшното йпсхихотично държание в живота й.
Когато епетнадесетгодишна, Елизабет се жени за граф Феиренц Наудажд. Графът честоотсъствал, биейки се във войни, което му донася прякора Черният герой наУнгария. Докато него го нямало, прислужникът на Елизабет, Торко, я запознал сокултните науки. За известно време тя избягва в любовна афера с тъмен непознат.Когато се връща, графът прощава нейната забежка, но тя не може да понесетираничната си свекърва. С помощта на дойката си Илона Джо, започва да измъчваприслужничките. Освен Торко и дойката, имало още две вещици – горската вещицаДарвула и вещицата Доротея. Първите десет години от брака на Елизабет, тя нямадеца, защото почти нямат време да се виждат със съпруга си, заради неговата„кариера”. Около 1585 Елизабет ражда момиче на име Анна, а през следващите 9години – още две момичета, Урсула и Катерина, докато през 1598 година раждаединствения си син Пол.
След като графътумира в битка, Елизабет започва да проявява своята жестока страна. Първоизпраща омразната си свекърва далеч от замъка. По това време вече се смята чеконтесата се е замесила с някакъв вид магия, изпълнявайки ритуали, коитовключвали жертвоприношения на коне и други животни. Елизабет, вече 40 годишна,става твърде суетна и започва да се плаши, че с остаряването си же изгубисвоята красота. Един ден, докато решела косата й, една слугиня без да иска яоскубала по-силно. Контесата я ударила толкова силно, че разкървавила ръката й.Кръвта на младото момиче попаднала върху кожата на контесата и тя веднага сипомислила, че това доста добре се отразило на кожата й. Повярвала дори, чеоткрила тайната на вечната младост. Елизабет накарала съучастниците си дасъблекат прислужницата и след това източила кръвта й в голяма вана, където сеизкъпала с нея.
Съучастниците наЕлизабет продължавали да я снабдяват с млада кръв дълги години за този ужасяващритуал. Елизабет дори държала жертвите й да получават подобаващи християнскипогребения от местния протестантски пастор, поне в началото. В последствие,когато броят на жертвите нарастнал, пасторът отказал да изпълнява задължениятаси, защото имало твърде много момичета, идващи при него чрез Елизабет, починалиот неизвестни и мистериозни обстоятелства. Тя го заплашила и продължила тайно скървавите бани. Към края, много от телата били изхвърляни на случайни места – вполета, силоси, потока зад замъка, кухненската зеленчукова градина. Но една отжертвите успява да избяга и казва на властите за ужаса, случващ се в замъка.Крал Матияш заповядва на братовчеда на Елизабет, граф Гиоргиу Турцо, губернаторда нападне замъка. На 30 декември 1610 година, те нападат амъка и са ужасени отгледката – едно мъртво момиче в главната зала с източена кръв и още едно,полуживо с надупчено тяло. В тъмницата открили няколко живи момичета, чиитотела били продупчени по няколко пъти. Под замъка открили телата на около 50момичета.
Процес започвасрещу Елизабет, която отказва да се признае за виновна, но не твърди, че еневинна. Тя дори не се появява на процеса, в който, обаче, се разбиратужасяващи подробности за смъртта на над 600 момичета, които ще ви спестя отсъображения за вашите нерви, но винаги може да ги откриете в интернетпространството, ако се интересувате. Всички, освен Елизабет и двете вещици,участвали в зверствата, са обезглавени и кремирани. Заради благородническото сипотекло Елизабет не може да бъде екзекутирана по закон. На вещиците отрязватпръстите, а те самите биват изгорени на клада живи. Съдът така и не признава завиновна контесата по някое обвинение, но я слага под домашен арест. Присъдата йе доживотен затвор в нейната зала за мъчения, където зазиждат прозорците ивратите с контесата вътре. Оставят малка дупка, през която да носят храна.
Има теории, че историята за Граф Дракула от Брам Стокър е солидно базиранавърху зверствата на Елизабет Батори. Кой ли не би се съгласил с тях...

Няма коментари:

Публикуване на коментар