Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Сабати: Белтейн




През годината има, така наречените, сабати. Те са почитани от келтите, последователите на уика и други духовни и окултни учения, а защо не и от всички, които обичат природата и нейния естествен ритъм. Всички сабати отбелязват определен етап от цикъла на живота, съответно на годината. Макар и в навечерието на големия християнски празник Великден, това би било интересно на всички, които обичат празниците.
Днес е Белтейн (срещан и като Биилтаин, Белтане, Билтан и прочее). Това е последният от пролетните фестивали на плодородието (другите два са Имболк – 2 февруари и Остара – пролетното равноденствие). Вещици, езичници и всички, които имат желание животът им да е постоянен празник на природата, го празнуват. Белтейн е вторият главен келтски фестивал, другият е Сауейн или Хелоуин. В древни времена с Белтейн се е отбелязвало началото на лятото. Белтейн и неговата противоположност Сауейн разделят годината на два основни сезона – зима ( тъмната част) и лято (светлата част). Докато Сауейн почита смъртта, Белтейн почита живота. Време, в което слънцето е напълно освободено от оковите на зимата и властва над лятото и живота отново.
Белтейн, също като Сауейн, е време на безвремие, когато границата между световете е най-тънка. Тогава световете се преплитат и обединяват, тогава магията е най-силна. Тогава феите се връщат от зимната си почивка, пълни с пакостливи мисли и готови за удоволствия. В Ирландия се смята, че храна, останала от майското тържество, не бива да се яде, а да се зарови като дар за феите. По същия начин се оставят недоокосените жита на Сауейн.
Когато границите са тънки, времето е много магическо. Казват, че Кралицата на феите язди своя бял кон из полята. Тя ще се опита да примами хората да отидат в забвение в нейното кралство. Легенда твърди, че ако седиш под дърво в нощта преди Белтейн, може да видиш Кралицата на феите или да чуеш звънчетата на нейния кон. А ако скриеш лицето си, тя ще те подмине, но погледнеш ли я, може да избере точно теб. Има шотландска балада, която се нарича Томас Стихоплетецът, в която Томас избира да отиде в кралството на Кралицата и оттогава не бил виждан.
Началото на лятото е много важно време, защото зимата е едно трудно пътешествие и сме изморени и обезкуражени от нея. Имаме нужда от Белтейн, както земята има нужда от слънце, защото нашият Дух зове за съживяващото лято.
Белтейн е фестивал на радостта и щастието, но трябва да се внимава, защото посевите все още са млади и нежни и една слана може да ги унищожи. Огньовете са основна част от празнуването на този празник, както и някои ритуали. Май е месецът, когато цветята цъфтят, дръвчетата са зелени и животът се завръща в пейзажа на зимата, за да донесе надежда и красота, която само очакването за лятото може да донесе.
Името на този сабат се превежда Огънят на Бел, който е бил Келтски бог на Слънцето. Затова и на празника келтите, или всички, които са се обърнали към Уика и Ню Ейдж културата, палят две големи клади, запалени от девет свещени дръвчета. Това е инвокация на Бел, за да донесе своята благословия и защита над хората. Стадата ритуално са прекарвани между двете клади, за да се пречистят, да донесат късмет и да бъдат защитени, за да бъдат плодовити тази година. Пепелта от огньовете се размазвала по лицата на присъстващите и се разпръсквала по полята. Домашното огнище бивало загасвано, за да се запали отново с този пречистващ огън.
Някои от ритуалите включват прескачане на огньове, танцуване около украсен с цветя кол,  обикаляне три пъти около кладата за късмет, атлетични състезания, пирове, музика, пиене, деца, събиращи цветя, коне, плетене на цветни гирлянди.
Мъже и жени обикалят из горите преди пукването на зората на Белтейн с гирлянди от цветя и клони. Те пристигат на празника с разрошени коси и зачервени бузи от сладките си срещи, когато обществото от преди християнско време все още не обвивало  сексуалността и плодородието в греховност и целомъдрие.
Майският кол е друго интересно занимание през този празник. Той представлява висок кол, декориран с дълги ярко оцветени панделки, листа, цветя и гирлянди. Млади девойки и момци държат висящия край на панделките и танцуват около основата на кола, преплитайки панделките. Кръгът на танцьорите започва като широк – колкото са дълги панделките и постепенно се стеснява, докато те се преплитат. Броят на момичетата и момчетата трябва да е четен. Момците танцуват по часовниковата стрелка, а момите – обратно, докато накрая не остане красива шарка на кола от преплетените панделки и цветя, което символизира плодородието на годината. 
Има също и Кралица на Май – тя носи златна корона с едно единствено златно листо отпред, а понякога  короната е от пресни цветя. Избира се в началото на фестивала, понякога има и Крал на Май, с който Кралицата ще управлява от залеза на предишната вечер до залеза на вечерта на самия Белтейн.
Преди е имало съюзи, които траели година и един ден – наричали се “handfast”.Те представлявали нещо като изразяване на намерения между двойките, които не били легално бракосъчетани. Тези изпитателни бракове, всъщност годежи, се случвали като стъпка преди сватбата. Древната мъдрост е знаела, че двама човека, ако не живеят заедно, няма да разберат дали си подхождат. Този тип съюзи започвали обикновено на Белтейн, въпреки че месец май не бил добър месец за истинските сватби. Някои твърдят, че това е, защото май месец е съюзът между Богинята и Бог – това е тяхното време и не може да им се отнема от простосмъртните.
Водата е друга важна част от Белтейн – тя е освежаваща и съживяваща, а също и символ на живота. Казват, че ако мома се изкъпе с роса,събрана преди зората на Белтейн, нейната красота ще цъфти през цялата година. А пък напръсканите с роса, ще бъдат здрави и щастливи.
Основният цвят на празника е зелено – цвят на растеж,плодородие, реколта и късмет. Бялото е допълнение, защото носи енергията напречистването, мира, духовността и силата да премахва негативността. Друг цвят е червеното – енерия, сила, секс, здраве, съживяване.  Жълтият цвят на Белтейн символизира слънцето и щастието. Синьото и лилавото са за добър късмет, магия, духовна сила и успех, розовото за любовните енергии. Белтейн е богат на ярки цветове, с които радва окото и съживява духа, докато зимата остава назад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар