Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Символи: ЗАЕК





Нека да си поговорим за зайчета и техните прекрасни символи.
Символизмът на заека най-често е свързан с изобилието, комфорта и уязвимостта. Традиционно, зайците са асоциирани с плодовитост, сантименталност, желание, създаване на потомство. Заекът е тясно свързан със сезоните, промените в Майката Природа, по-специално – пролетта.
Всички сме чували за силата на размножаването, която зайците имат – те са легендарни с бързината и яростта, с която го правят. По същата причина, заекът е перфектен символ за пролетта, за раждането и новото начало. Майка зайка може да има до 40 зайчета за една година, което е символично за цикъла на живота и начина, по който животът носи поколение след поколение. В азиатската култура, например, заекът означава дълголетие и дълга линия наследници.
Любов, късмет, срамежливост, бързина, растеж, прераждане, креативност, хармония, семейство, охолство – все символи, асоциирани със заека.  В будистката култура се казва, че Буда, преобразен като заек, се хвърля в огъня като жертвоприношение към бог Индра. Неговата награда е вечен живот като луната.
Древните маи смятали, че фазите на луната наподобявали движението на подскачащ заек.
В месопотамските митове, заекът е асоцииран с женската сила, заради способността да се възпроизвежда бързо и лесно. Те също го свързвали с тройната богиня в пантеона си, заради триъгълните зъби на заека и котилото от, най-често, три зайчета.
Исторически, зайците са свързани с празнуването на Великден и саможертвата, изкуплението и възкресението. Зайците представят свежестта на пролетта и обещанието за прекрасните неща, които предстоят.
Заекът е свещен за Остара, немска богиня девица на плодородието. Тя е олицетворение на празнуването на нов живот. Тя вижда във всяко нещо новото, потенциала, живота. Тази богиня е коренът на великденските фестивали и нейният свещен заек е трансформиран във Великденския заек през вековете, защото имала глава на заек и тяло на богиня.
Индианците имат бог шегубиец Манабожо, Великият Заек. Той променя формата си и прави шеги и номера.
В китайския хороскоп заекът е четвъртото животно. Родените под неговия знак са консервативни, приятелски настроени и дълбокосъстрадателни. Креативни са и са активни, мразят конфликтите.
Зайците, по принцип, са силно социални животни и изразяват искрени чувства на щастие и привързаност. Също така, те изразяват и агресия, ревност, неприветливост в социалната си среда. Тези отношения са нормални за всяко семейство и общество, затова заекът е символ на изглаждането на различията и разбирателството с хората покрай нас.
Тези животни са магически и мистериозни и онези, които ги имат като тотемно животно, са пълни със живот и притежават дълбока връзка със свещенния вечен дух на земята, но Принцесата не смята, че е нужно да използваме техните крачета като талисмани за късмет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар