Намери приказка

неделя, 16 юни 2013 г.

Чесънът - този ценен приятел и помощник





Днес ще си поговорим за чесъна, който открай време е ценен помощник в кухнята, в дома и в арсенала с оръжия на всеки ловец на вампири, а Принцесата ще ви разкаже за 21 приложения на чесъна, за които не бихте се сетили.

Чесънът е свързан с Марс и огъня. От векове се смята, че притежава магически свойства и се използва широко в амулети и заклинания. Повечето хора вярват, че магическите му свойства са свързани със скорост, сила, издръжливост и защита срещу злите сили. Ако носите скилидка чесън, докато пътувате над вода, ще ви предпази от удавяне. Обелени скилидки се слагат на входната врата и из къщата за защита срещу болести и зло – особено за нов дом. Може да сложите скилидка чесън под възглавницата на детето си, за да го пази, докато спи.
Една легенда разказва, че може да се отървете от обезумял по вас бивш любовник, ако заровите  глава чесън с две карфици, забучени в нея на кръстопът. Примамете бившия да мине оттам и той ще изгуби интерес.
Яденето и носенето на чесън винаги се е смятало за повишаващо силата, енергията и издръжливостта, затова воиниците през историята го използвали, заради тези му качества, когато влизали в битка. Чесънът също се давал на робите в миналото, за да ги пази от болести и да повишава тяхната сила. За да премахнете кожно раздразнение, потъркайте срязаната част на скилидка чесън върху мястото, после го сложете под течаща вода.
Чесънът намалява напрежението, успокоява настинки и подобрява кръвообращението. Чеснов оцет може да се използва за дезинфекция на рани и успокояването на болки от ревматизъм. (Може да си направите чеснов оцет от един литър винен оцет и 10 скилидки намачкан чесън. Чесънът престоява поне 10 дни.)


20 различни употреби на чесъна:
Ако сдъвчите сурова скилидка чесън, ще издишвате цял ден просълзяващи облачета смрад, но пък ще отблъсквате комарите (и вампирите), ще си повишите имунитета, ще излекувате настинката си, ще се отървете от паразити и дори може да ви дойде настроението за нещо по-така с половинката.
1.                  Акне – разрежете скилидка от пресен суров чесън и я сложете върху пъпката, която ви притеснява. Вашата кожа няма да ухае приятно, но поне антибактериалните свойства на чесъна ще помогнат да се намали ужасяващия вид на акнето, дори онези дълбоките подкожни пъпки, които са трудни за третиране.
2.                  Пестицид – всякакви животинки и насекоми, които са напаст за градината ви, няма да посмеят да пристъпят там, ако напръскате с натурален чеснов пестициден спрей. Смелете 3 скилидки чеън и ги оставето да престоят в 2 супени лъжици минерално олио за 24 часа. Махнете чесъна и добавете олиото, заедно с 1 супена лъжица веро и около половин литър вода в бутилка с пулверизатор. Напръскайте растенията, които са нападнати от вредители.
3.                  Лечение на херпес – това неприятно нещо обича да излиза в най-неподходящия момент, например сутринта преди среща. Суровия чесън може да помогне доста в такива моменти, макар и лютивината му да ви причини лек дискомфорт в началото. Срежете скилидка чесън на две и я сложете директно върху херпеса за 10 мин няколко пъти през деня. Хранителни добавки с чесън също може да помогнат.
4.                  Репелент за комари -  ако не ви пречи да миришете на италиански сос, чесънът ще свърши чудеса в отблъскването на комари. Ето как да си направите спрей: оставете няколко смляни скилидки чесън да покиснат в около 30 грама минерално олио за 24 часа. Прецедете и смесете чеснвото олио с 2 чаши вода и 1 супена лъжица прясно изтискан сок от един лимон. Прецедете още веднъж, ако е нужно и изсипете спрея в бутилка с пулверизатор и сте готови.
5.                  Поправка на очила – чесънът е естествено лепило. Докато не става за по-сериозни залепвания, може да се използва за запълване на пукнатини в очилата и да ги държи заедно. Смачкайте скилидка чесън и разтъркайте лепкавия сок в пукнатините на очилата, после избършете излишъка.
6.                  За отслабване – въпреки че силният вкус на чесъна ви кара да ядете още и още от него, заедно с всичко останало по масата, чесънът всъщност има качества, които водят до намаляване на телесното тегло. Съставки в чесъна пращат сигнали до мозъка за ситост, което помага да се чувствате сити доста по-бързо. Подобрява метаболизма и така горите повече калории.
7.                  Гъбички по краката – чесънът е естествено противогъбично средство, което го прави идеално за лечение на гъбични инфекции по краката. Добавете няколко смачкани скилидки чесън към топла вода за баня за крака и потопете краката си за около 30 минути.
8.                  Ушни инфекции – чесънът е средство за народно лечителство от векове и действително убива бактериите, които причиняват ушните инфекции. Разбира се, не означава, че трябва да си набутате скилидка чесън в ухото и да се надявате, че ще подейства. Смачкайте скилидка чесън с преса и я сложете в супена лъжица горещ зехтин за пет минути. Прецедете и оставете да изстине и капнете няколко капки от сместа в ухото. Може да си купите чесново олио от магазините за хранителни стоки.
9.                  Премахване на треска – премахването на забита тресчица може да бъде много болезнено, тъй като навлиза много надълбоко под кожата. Вместо да чакате да си излезе само, може да пробвате този стар трик: сложете тънко резенче чесън върху треската и го задръжте там с лепенка. Чесънът би трябвало да помогне на треската да намери пътя за навън до часове.
10.              За почистване на кожата – не е често използвано, но някои жени се кълнат, че чесънът е идеален за почистване на лицето, за премахване на акне, за стягане и ексфолиране на кожата. Със сигурнот ще смъди, така че внимавайте ако имате открити рани. Направете си паста от добре смлян чесън, зехтин, тоалетно мляко и захар. Масажирайте в кожата с кръгови движения, после измийте.
11.              Против газове – богат на сяра, чесънът можее да бъде виновник за неприятните стомашни газове за някои хора, но за други – той ги успокоява. Трикът е да се консумира редовно, за да поддържа добро здраве на вътрешностите. Чесънът убива вредните стомашни бактерии и подобрява растежа на стомашната флора, правейки храносмилането по-лесно и леко.
12.              Против вагинални гъбички – ако решите да опитвате следното, то е на ваша отговорност, тъй като Принцесата не може да гарантира, че е безопасно. Много жени по света използват този необичаен метод, за да се отърват от неприятното бяло течение: обелени скилидки, но не нарязани, се увиват в тензух и се слагат във влагалището с апликатор за тампони. Естествените противогъбични качества на чесъна ще се справят с гъбичките и, най-вероятно, ще държат инфекцията далеч от вас.
13.              Стръв за риба – силната миризма на чесъна може да отблъсква насекомите, но има точно обратния ефект за рибите. Точно така, чесънът горещо се препоръчва от рибари като нестандартна стръв за риба, която привлича сом, шаран, пъстърва, костур и други. Маршмелоу или тестени топчици, направени от смес от крекери и котешка храна, се покриват със смачкан чесън или чесън на прах и се слагат на кукичката, за да примамят рибите.
14.              За успокояване на псориазис – постоянният сърбеш и чувство за стягане, причинени от псориазис, могат да бъдат облекчени или дори предотвратени от чесъна. Чесново олио може да се маже директно върху възпламенените части  веднъж или два пъти дневно.
15.              Сироп за кашлица – успокойте раздразненото гърло и изчистете секрета в дробовете, използвайки чесъна като сироп за кашлица. Накиснете суров смлян чесън в гореща вода, изцедете го след 5 минути и изпийте течността като чай. Може да добавите джинджифил и мед, за да направите течността по-пивка.
16.              За премахване на бенки – това изобщо не се препоръчва от дерматолозите, затова не е желателно да прилагате този метод просто така. Много хора, обаче, избират да го правят сами – чесново олио се нанася върху бенката и се покрива с превръзка. Няколко пъти на ден се повтаря процедурата. Внимавайте, бенките могат да се превърнат в ракови образувания, ако се третират агресивно. Затова по-добре се посъветвайте с вашия дерматолог.
17.              Лечение на настинки – чесънът се използва като средство за предпазване от настинки и тяхното лечение. Яжте три до четири скилидки чесън всеки ден, сурови и смачкани, добавяйте ги към супи, задушено, сосове за спагети и дресинги за салати.
18.              Чесънът е един от нестандартните методи по света за заледени пътища. Анкни, Айова е миришел доста гадничко през 2008 година, когато екипът за зимни условия на градската управа разпръсква чеснова сол по улиците за предстоящите снежни бури.
19.              Помощ срещу косопад – независимо дали сте боядисвали толкова косата си, че тя е започнала да пада непрекъснато, или просто оплешивявате, може би си струва да му се даде шанс на чесъна. Някои хора смятат, че масажирането на скалпа с чесново олио подобрява растежа на косата.
20.               Убиец на паразити – много алтернативни здравни практици препоръчват използването на суров чесън за премахване на вътрешни паразити. Част от лечението включва мед, лимонов сок, тиквено семе, моркови, чесън по три скилидки на ден.
21.              Афродизиак – чесънът възбужда ли ви? Може да не харесвате миризмата му в нечий дъх, но веднъж стигнал стомаха ви, веднага ще повиши либидото ви. Той се е използвал като афродизиак от древни вермена, а модерната медицина има обяснение за това: чесънът подобрява кръвообращението и изпомпва кръв в крайниците ви. Този ефект повишава издръжливостта на мъжете в спалнята.

3 коментара:

  1. Всички сме чували за полезните неща които съдържа чесънът и колко здравословно и антивирусно действа той. Повечето хора вярват, че магическите му свойства са свързани със скорост, сила, издръжливост и защита срещу злите сили. Ако носим скилидка чесън, докато пътуваме над вода, ще ни предпази от удавяне. Обелени скилидки се слагат на входната врата и из къщата за защита срещу болести и зло – особено за нов дом и какво ли още не.Дори на Бъдни вечер е добре да има на масата ни чесън, който да гони духовете , лошото от нас.Статията е страхотно и се радвам че попаднах на нея, научих и нови неща.

    ОтговорИзтриване
  2. Принцесата е щастлива, когато е полезна и се радва, че помага на хората да научават нови неща. Благодари Ви за прекрасния коментар! :)

    ОтговорИзтриване

  3. искам да информирам обществеността как се излекувах от (ЖИВОТА СИМПЛЕКС ВИРУС) от жрицата карачи, посетих различни болници, но ми дадоха списък с лекарства като Фамвир, Зовиракс и Валтрекс, което е много скъпо за лечение на симптомите и никога не ме излекува , Разглеждах в интернет, търсейки лекарство срещу херпес и видях коментар на хора, които говорят как свещеничката карачи ги излекува. Аз я изпращам по пощата и тя ми изпраща билково лекарство, което взех и то сериозно работеше за мен, аз съм свободен човек сега без проблем, херпесният ми резултат излезе отрицателен. Моля се за вас жрица карачи, тук изпращайте вашите данни на жрицата карачи чрез princetesskarachi@gmail.com, за да излекувате вашите

    ОтговорИзтриване