Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

ГРАНАТ



Много от камъните всемейството на граната идват от гръцката номенклатура. (Litho означава камък, а повечетозавършват на –lite,като например Rhodolite).Това не е единствената връзка с Гърция, която има граната. Нарът, като многотясна връзка с граната и негов символ, е използван в гръцката митология. Това епридало на граната някои от легендарните му качества. Една от най-известнителегенди за граната, символизиран от нар, е за Хадес и Персефона. След катоХадес отвлича Персефона и я води в Подземния свят, Зевс, от страната наДеметра, му заповядва да я освободи. Зевс изпраща Хермес, за да осигурибезопасността на Персефона при преминаването и обратно. Хермес откриваПерсефона да седи до Хадес. Когато вижда Хермес, Персефона е щастлива, че щебъде освободена. Хадес знае, че не може да не изпълни заповедта на Зевс, ноиска да осигури нейното завръщане в Подземния свят. Преди да я пусне, Хадесдава нар на Персефона като подарък. Тя с охота приема дара и Хадес знае, чеведнъж вкусила сладостта на този плод, Персефона ще се завърне при него.Наистина Персефона се връщала при Хадес за три или шест месеца, в зависимост отизточниците, всяка година. Мнозина асоциират семената на нара с наниз отгранат. Неговото значение е придобило символи на дар от любов, да бързозавръщане, дар на отчуждена любов. Този мит повишил вярата в това, че гранатъте камък за влюбени, които пътуват разделени, който може да излекува връзкатамежду любовници.
Гранатът има голяморазнообразие от цветове, освен синьо, а повечето му варианти са кръстени нацветовете си. Родолитът е пурпурночервен, хессонитът е оранжев, канелен илирозов. Цаворитът е тъмно зелен, Уваворитът и демантоидът са също зелени. Спесаритътварира от жълто през оранжево до червено, червеникавокафяво и тъмно кафяво.
За граната севярва, че лекува, дава сила и защита. Регулира сърцето и кръвния поток, помагаза лечението на депресия. В древни времена приятели си разменяли гранат катоподарък, за да покажат привързаността си един към друг и да са сигурни, че щесе срещнат отново.
Кралят на Саксонияимал гранат, който бил повече от 465 карата. Платон имал портрет, гравиран вгранат. Бохемия е била голям източник на гранат. Много бохемски замъци и църквиимат невероятен интериор, декориран с гранат. Бижута с гранат все още са достапопулярни в Чехия, а камъните са аранжирани по традиционния плътно свързанначин.
Според легендитеНой използвал добре полиран светещ гранат, за да осветява ковчега през онезитъмни дни и нощи. Гранатът е описван от евреите като един от дванадесеттекамъка на нагръдника на Аарон. Християните възприемат граната като символ насаможертвата на Иисус, заради кървавочервения цвят. Гърците смятали, чепредпазва децата от удавяне, а и бил доста добър срещу отрови.
Казват, че ако сегравира лъв на гранат е добър амулет за защита и здраве, а също лекува носещияго от всякакви болести, носи му чест и го пази от беди по време на пътуване.Предупреждава за опасност. Един писател пише, че ако изгуби блясъка си, есигурен знак за предстоящо бедствие. Индийците го ползвали като върхове настрели, защото смятали, че причинявал рани, които са особено кървави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар