Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Мистични и лечебни свойства на ЛАЙКАТА




Лайката е целогодишна билка, която расте в почти цяла Европа.  Има пълзящо коренище, расте ниско, с косматостебло и добре разделени листа. Разцъфналите цветове са с бели с жълт център.
 На латиница името на лайката е 'camomile' и идва от гръцката дума 'chamoemelon',която означава „земна ябълка”, защото се смятало, че ароматът на билкатанапомнял ябълки.  Друг произход на иметое от латинската дума 'matrix', която означава „утроба”, което се отнасяза репутацията на лайката в древността за лечението на женски проблеми. ВДревен Египет лайката била посветена на слънцето и неговия бог Ра. Лечебнатасила на билката се използвала за различни оплаквания, включително гореспоменатителечебни проблеми и треска.
Чай от лайка се използва като седатив и е безопасен, дори и за деца.Полезен е за намаляването на стрес и тревожност, помага за безсъние, гастрит ипроблеми с храносмилането. Гаргара с лайка е много полезна за възпалено гърло,а прилагането й външно върху кожата помага за лечението на рани и намалявавъзпаленията. Използвана в шампоан, особено за руса коса, лайката има многополезен и заздравяващ ефект.
През 900 г. пр. Хр. стандартната употреба била препоръчана от лечителя Асклепий,който бил много добър в използването на билки и казвал, че ще се откаже отпрофесията си, ако се разболее. Умира в дълбока старост заради инцидент.
Лайката има интересната репутация на лечител не само на хора, но и нарастения, затова я наричат „Лечитетят на растенията”.  Лекува почти всяко растение, до което расте иго пази от насекоми. Дори пчелите мразят миризмата на лайката, по незнайнипричини, и избягват да я приближават.
На езика на цветята лайката е „търпение в беда”, може би зарадиспособността си да оцелява, след като някой е стъпвал върху нея.  
Лайката е билка на слънцето и като тотемно растение свързва срегенериращата, лечебна и защитна сила на слънцето. Лайка се засявала върхугробовете на починали близки, защото се смятало, че ще могат да се вързродятотново, както слънцето се преражда всеки ден.
 Запарка от лайка може да се взима, за да се свържете с тези енергии,за да излекувате и възстановите духа си. Запарката се използва при ритуалнабаня, а изсъхналите цветчета в тамян – за връзка със слънцето и инвокиране наслънчевите богове.
Лайката е свещена билка за Лятното равноденствие и се хвърля въвфестивалните огньове, заплита се в гирлянди и венци.
Маслото от лайка има защитна функция и може да се използва, зад а се сложимагическа бариера около врати и прозорци, за да не се допуска негативнаенергия. Засадете лайка в градината като билка пазител.
Лайката в рецепти:
 Цветовете на лайката са ядливи и са много вкусни в салата или въвфреш.
Ако искате да си направите успокояващ чай – към една чаша вряща вода,добавете 2 супени лъжици изсушени цветове от лайка. Оставете го да се запари заоколо десет минути.
За вана: половин до една чаша свежа или изсушена лайка в торбичка оторганза. Сложете във вана с гореща вода и оставете да се накисне за 10 минути.Добавете студена вода до желаната от вас температура. Не добавяйте сапун илипяна за вана, тъй като няма да позволи на лайката да проникне в кожата ви.
Ако сте настинали или се чувствате наистина зле – пийте чай, докато сте въвваната.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар