Намери приказка

събота, 29 юни 2013 г.

Днес отбелязваме деня на Свети Петър и Свети Павел




Днес се чества празника на Свети Петър и Свети Павел. 
На този ден се правят обреди за предпазване от пожар, мълнии, градушки. Според поверието двамата светци са братя, а Свети Петър е по-малкия и благ брат. С негово разрешение се работи на полето, но само до обед,  а неговият празник отбелязва началото на жътвата. 
По-възрастният брат е Свети Павел, който е вечно намръщен, ядосан и недоволен - той бичува работещите по нивите с огън и жупел. Тъй като по някои места се празнува на 30 юни деня на Свети Павел и се нарича "Пальовден", той е смятан за тежък празник - никой не се къпе на този ден, за да не се разболее от треска, а също не се пали огън, за да няма пожари. 
По традиция се принася жертва за светците - най-младото пиле, петровското пиле. Жените носят на църква колаци и ябълки, от ранните петровки.  В някои райони на Петровден  хората се събират, месят обредни хлябове и варят курбан.
В народната българска митология Свети Петър отговаря за Райската градина и държи ключовете на райските порти, като в същото време има ролята на съдник на душите - той казва коя е достатъчно праведна, за да премине в Рая. Според една легенда, Свети Петър не допуснал собствената си майка да влезе в Рая, защото била алчна, злобна и недостойна жена. 

Именници на Петровден са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен...



Няма коментари:

Публикуване на коментар