Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Лечебни и мистични свойства на БАМБУКА







Бамбукът е заобиколен с митове и легенди. Използван е в религиозни церемонии отвекове и му се приписват множество медицински свойства. Познат е като растение,което подпомага духовното развитие. Има силна тотемна магия за онези, коитотърсят да увеличат умствените си способности, артистичните си  таланти, здрвето си идуховно да израснат.
Бамбукът възстановява баланса на земята и е много важен за световната екология.Предпазва почвата от ерозия и расте бързо, без особено усилие. Бамбукът е треваи може да достигне до височина над 100 стъпки. Винаги е сочен, с декоративенвид, носи уединение и дава подслон на много животни и птици. Бразда с бамбук отдвете страни е най-безопасното място при земетресение. Много сгради санаправени от бамбук, за да са стабилни и гъвкави по време на силни ветрове ижестоки бури.
В същите бразди будистките монаси обичали да медитират.Казва се, че самият Буда направил дома си на такова място. Спокойното шумоленена листата на бамбука на вятъра е магическо и духовно преживяване.
Изсъхналите стебла на бамбука са много силни и иматмножество приложения – практични и декоративни. Изсъхнал бамбук се използва застроене на къщи, за красиви мебели, декоративни огради, подова настилка, щориза прозорци. Също се използва за правенето на контейнери, шапки, оръжия, музикалниинструменти, домакински уреди, дори и Томас Едисон го е използвал за своятаелектрическа крушка.  Бамбукът сеизползва и за храна от хиляди хора – нискокалоричен, с малко мазнини, високосъдържание на фибри и калий.
Медицинските свойства на бамбука са легендарни.Листата, стеблото, сокът и корените се прилагат за различни мехлеми.  Стрити на пудра корени от черен бамбук сеизползват за лекуване на рак, бъбречна недостатъчност, бактериални инфекции,упорити кашлици, а и като афродизиак. Талаш от бамбук лекува настинка, използва се за температура, гърчове, повръщане.
 Онези, които имат за тотем бамбука ще имат сила, гъвкавост, здраве, по-добрапреценка за справедливост. Духовният бамбук има следните качества – любов,дълголетие, късмет,  добри семейнивръзки, искреност, мир, жилавост, човеколюбие, издръжливост, артистичновдъхновение, растеж, добър бизнес и социален живот, защита от негативниенергии.
Бамбуковите перли, които се образуват в много стар бамбук, са силно търсени,скъпи и дават определени магически добродетели на своя собственик. Те дават гъвкавост,грация, сила и дори се казва, че могат да подарят властта на цяло едно кралствона онзи, който ги притежава. От векове религиозни лидери, шамани, жреци,спиритуалисти и практици на окултното използват бамбука, за да прехвърлятнеговата сила в себе си.
Дългият живот на бамбука го прави китайски символ за дълголетие, докато в Индияе символ на приятелството. Редкият цъфтеж превръща цветовете му в знак на неизбеженглад или бедствие. Казва се, че бамбукът цъфти веднъж на всеки 50 години.
Във Филипините митът за сътворението разказва, чепървият мъж и първата жена са се появили от разцепените стебла на бамбука наостров, създаден след битката на Небето и Океана. В японската приказкаИсторията на режещия бамбук се разказва за принцеса от Луната, която се появилаот блестящ бамбук.
Виетнамска легенда разказва за беден фермер, който се влюбил в красиватадъщеря на земевладелеца. Фермерът поискал ръката на дъщерята, но гордиятземевладелец не иска да позволи този брак. Той решил да даде непосилно условиеза брака между дъщеря му и фермера – накарал бъдещия жених да му донесе бамбуксъс 100 възела. Буда се появил пред фермера и му казал, че подобно дърво можеда бъде направено от различни стебла. Буда му дал четири магически думи, за даслепи различинте части, които означавали: „слепи веднага, раздели веднага”.Триумфиращият фермер се върнал при земевладелеца и поискал дъщеря му. Любопитенда види толкова дълъг бамбук, земевладелецът се залепил за него, като годокоснал и фермерът казал магическите думи за слепване. Историята свършва сщастливия брак между фермера и дъщерята, след като земевладелецът се съгласилна брака и помолил да бъде отлепен от бамбука.

Няма коментари:

Публикуване на коментар