Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Символи: Русалките




Заедно с невероятната им красота, митовете дават нарусалките спиращ дъха прелъстителен глас. Примамливите им песни превръщаливсеки, който се намирал наоколо, в мека глина за тях. Те са матроните наобаянието, умолявали настойчиво моряците  с красота, грация и омагьосващимелодии да се приближат. Прелъстителни и очарователни, тяхната власт евсепоглъщаща над онези, които са в обхвата на силите им.
Това е символично за моментите, когато оставяме сърцата истрастта си да надвият аналитичния ни ум. Понякога нещото, което ни привлича,изобщо няма ясен смисъл или логика – и е ок да бъдем привлечени към странна ине от този свят музика. ОСобено в дните, когато подчинението, консерватизмът ипремислянето на много неща, оставят душата ни парализирана. Наострете уши!Оставете се русалките да ви примамят в морето на сънищата, може да ви хареса.
Любов, красота, мистерия, обаяние, емоция, чувственост,непокорство, женственост, сила за убеждаване, възприятие – все символи нарусалките.
По принцип, вповечето случаи символизмът на русалките често е за любов, тъй като често саасоциирани с богини като Афродита/Венера. Те също се свързват с  богини като Тет, като нимфата Калипсо,богинята от Северните морета – Ран. Русалките са свързани с Ундините, духоветена всички води в света.
Русалките използватгласовете си, за да примамват неподозиращите души в морето. Целта им може да еда предложат убежище, спасение или удоволствие. От друга страна, когато вивикат – предложението може да бъде смърт.
Сексуално възбуждащи и опустошително красиви, русалките сиостават перфектните олицетворения на силата на женствеността. Това е яко, тъйкато те също олицетворяват свобода, бунотвнически дух и жестока независимост (немогат да бъдат подчинени и избягват да се установяват на едно място).
Русалките често са изобразявани с гребен от рибена кост връка – това е древен символ на сила над природата, както моряците са вярвали,че рибените кости могат да дават знаци или да контролират бурите над морето. Тесъщо често държат огледало – символ на луната, което говори за тяхнатаотразяваща природа, а може би мъничко нарцистична.

 Рядко морските хора се женили за смъртни. Когато гоправели, вземали булките или женихите си от земи, близки до морето. Тъй катоморските хора знаели езиците на морето и на хората, се казвало, че ако иматдете с човек – то ще знае и двата езика.
Но далече от суетата, русалките са неуловими и рядковиждани – това може да бъде възприето за срамежливост.  Но определено познават човешкото сърце илегендите разказват, че се появяват само на онези, които са с искрено сърце.

Когато бъдат видяни, то е на светлината на луната или вчасовете на зората и сумрака. Това са магически моменти , когато възприятията изрението се размиват в меките сияния на зората и сумрака. Идеалният момент замагия в живота ни – да отпуснем зрението си, да се оставим на течението за миг.
В келтските и европейските митове, за русалките се смята,че имат дълбока ясновидска дарба, в което има смисъл – елементът на водата есвързан с концепции като – сънища, интуиция, емоция и знание от дълбините.Както морето крие незнайни тайни, така и нашето психе има тъмна страна – но русалкитемогат да я видят ясно.
В днешно време, най-често срещаният символ на русалката нигледа от чашата с хубаво и ароматно кафе в една американска верига, или нипримамва от нейните реклами, за да се поддадем на зова й и да пийнем нещохубаво в заведението й.  И доста често...се отзоваваме....Колко силен е дори само образът на русалката....

Няма коментари:

Публикуване на коментар