Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Принцеси и кралици - Рани Рудрама Деви




Средновековната кралица на Деккан, Индия – Рани Рудрама Деви
Рани Рудрама Деви (1259-1289)е една от най- знаменитите владетели надинастията Какатия на платото Деккан и една от малкото кралици владетелки виндийската история. Тя блести величествено в средновековието на Южна Индия.Единствено дете на крал Ганапати Дава, управлявал Уарангал. Какатая е една от главнитединастии на Андра.
Рудрама Деви е родена като Рудрамба, дъщеря на Крал Ганапатидева. Тъй катоГанапатидева нямал синове, Рудрама официално е посочена като син чрез древнацеремония Путрика, на която получава името Рудрадева. Рудрамадеви се жени заВеерабхадра, принц от източен Чалукян.
Ганапати Дева послушал съвета на главния си министър Шивадевая и номиниралза свой наследник Рудрама Деви през последните си дни. Когато била само на 14години, Рани Рудрама Деви наследява трона на баща си. През първата от тритегодини на обединеното управление заедно с баща си, кралството е хвърлено вбезредици и объркване, заради инвазията и пбедата на Джатаварма Сундара ПандияИ над Какатая и нейните съюзници. Въпреки че Ганапати успява да отблъсне накраяинвазията, претърпява загуба на територии, което срива неговия престиж иконтрол над феодалите и благородниците му. При тези обстоятелства, той сеоттегля от активната политика, а истинската власт пада на раменете на РаниРудрама Деви, която досега се е грижела за всички административни въпроси. Отразлични личности се установява, че е управлявала самостоятелно от 1261 година.Губи баща си и съпруа си в годините 1266 и 1267, което е голям удар за нея имъката е толкова голяма, че решава да отнеме живота си. Но министрите иблагородниците успяват да я убедят да поеме управлението на страната и да сегрижи за кралството. Тя е официално коронована през 1269 година.
Дама да бъде направена крал на обширна империя, без съмнение, предизвикванегодувание сред някои от благородниците и нейните братовчеди, коитовпоследствие се опитват да направят преврат. Дори нейният съпруг е завиждал, четя ще управлява. Рани Рудрама Деви носила мъжки дрехи и управлявала от трона сжелязна ръка кралството, държейки враговете далече.
След нейното възкачване на трона й се налага да води битки и да потушавабунтове срещу жена владетел. Имала и поддръжници, разбира се.
В следващите години от управлението си Рудрамадеви успява да си върне земитезагубени от баща й при битката с крал Нарашимха, възстановявайки властта иАндра.
През 1272 година владетел на кралство Валуру става Амбадева и ситуацията сепроменя драстично. Той е амбициозен и могъщ. От самото начало, той е решен данаправи кралството си независимо, заради което е в постоянна война със съседитеси през дългогодишното си управление (32 години). Рудрамадеви не може датолерира неговото вироглавство и неподчинение. По това време, нейният внукПратапрудра, вече достатъчно голям, за да поеме част от административнитеотговорности, смел и добър стратег, планира тройна атака над Амбадева.Намерението е да отслаби подкрепящата го система, за да няма достатъчно сила.Пърата атака е водена от старата кралица Рудрама Деви и нейния генералМаликарджуна. Наскоро са открити записки, че Амбадева убива Рудрава заедно сМаликарджуна в битка през 1283година. Въпреки това, армията на Рудрама Девипобеждава и по-късно, Пратапудра ІІ, наследник на Рудрама, успява да потушибунта. Амбадева бива оставен без възможност да си помисли изобщо за нова атаканад империята. 
Легендата разказва, че заради отглеждането си като момче Рани Рудрама не явлечали музиката и изкуството, но била очарована от Шива Тандавам-Перини,танцът на войната и смъртта,  идеалноупражнение за войниците. Но определено кралица, пардон, крал Рудрама Девиостава в историята като една от забележителните жени владетели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар