Коренът от джинджифил е добре познато лекарство срещу
прилошаване по времена пътуване, световъртеж, проблеми с храносмилането и
се използва за колики,загуба на апетит, втрисане, настинка, грип,
проблеми с кръвообращението,менструални болки, подуване на стомаха,
гастроентерални проблеми. Джинджифилъте силно противовъзпалително
средство, а напоследък има силен интерес поотношение на използването му
за проблеми със ставите. Други негови употреби саза артрит, температура,
главоболия, зъбобол, кашлица, бронхит, остеоартрит,ревматоиден артрит,
понижаване на холестерола и кръвното налягане, а също и
запредотвратяване на съсиреци.
В повечето кухни по
света, джинджифилът се използва като подправка. Въпрекиче е наричан
корен, той всъщност е цялото коренище на растението Zingiberofficinale.
Младите корени са сочни и месести с умерен вкус. Често се мариноватв
оцет или шери като нещо за похапване или като съставка в много
ястия.Възрастните корени са с нишковидна структура и са почти сухи.
Сокът от старкорен е много силен и се използва като подправка в
китайската кухня, за даприкрие други силни аромати и вкусове като тези
на морските дарове илиовнешкото.
В Япония джинджифилът
се маринова, за да са е поднесе към суши като добавка,заедно с уасаби,
или се използва суров за тофу сирине или спагети. В Западнатакухня,
джинджифилът се асоциира традиционно със сладки неща – джинджифилов
ейл,джинджифилов хляб, джинджифилови сладки, торта или бисквити.
От
мистично-магическа гледна точка, джинджифилът е мъжка билка
икореспондира с Марс или Слънцето, а също и с елементите на земята и
огъня. Можеда се използва, като ароматерапия, за да се заземи човек, за
романтична любов ив заклинания за пари и богатство.
Ето една прекрасна рецепта за марината с джинджифил. Може да се използва запиле, свинско или риба.
Половин чаша соев сосо
Половин чаша мед
1 супена лъжица едро настърган джинджифил
1 супена лъжица счукан чесън
Мариновате вечерта и на следващия ден е готово за готвене с неповторим вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар