Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Корен от Джинджифил




Коренът от джинджифил е добре познато лекарство срещу прилошаване по времена пътуване, световъртеж, проблеми с храносмилането и се използва за колики,загуба на апетит, втрисане, настинка, грип, проблеми с кръвообращението,менструални болки, подуване на стомаха, гастроентерални проблеми. Джинджифилъте силно противовъзпалително средство, а напоследък има силен интерес поотношение на използването му за проблеми със ставите. Други негови употреби саза артрит, температура, главоболия, зъбобол, кашлица, бронхит, остеоартрит,ревматоиден артрит, понижаване на холестерола и кръвното налягане, а също и запредотвратяване на съсиреци.

В повечето кухни по света, джинджифилът се използва като подправка. Въпрекиче е наричан корен, той всъщност е цялото коренище на растението Zingiberofficinale. Младите корени са сочни и месести с умерен вкус. Често се мариноватв оцет или шери като нещо за похапване или като съставка в много ястия.Възрастните корени са с нишковидна структура и са почти сухи. Сокът от старкорен е много силен и се използва като подправка в китайската кухня, за даприкрие други силни аромати и вкусове като тези на морските дарове илиовнешкото.

В Япония джинджифилът се маринова, за да са е поднесе към суши като добавка,заедно с уасаби, или се използва суров за тофу сирине или спагети. В Западнатакухня, джинджифилът се асоциира традиционно със сладки неща – джинджифилов ейл,джинджифилов хляб, джинджифилови сладки, торта или бисквити.

От мистично-магическа гледна точка, джинджифилът е мъжка билка икореспондира с Марс или Слънцето, а също и с елементите на земята и огъня. Можеда се използва, като ароматерапия, за да се заземи човек, за романтична любов ив заклинания за пари и богатство.

Ето една прекрасна рецепта за марината с джинджифил. Може да се използва запиле, свинско или риба.
Половин чаша соев сосо
Половин чаша мед
1 супена лъжица едро настърган джинджифил
1 супена лъжица счукан чесън
Мариновате вечерта и на следващия ден е готово за готвене с неповторим вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар